Brusselse regering voorziet bijkomende opvang voor mensen zonder woonst

© PhotoNews
Updated: 12-02-2021 - 13:56

De Brusselse regering heeft bijkomende opvangplaatsen inclusief maaltijden goedgekeurd voor mensen zonder woonst. Dat kondigt minister-president Rudi Vervoort (PS) vrijdag aan.

Sinds werd aangekondigd dat er een koudegolf zou aanbreken, werd het Brusselse programma voor de noodopvang van daklozen uitgebreid. De koudegolf treft vooral kwetsbare mensen bijzonder hard. Mensen zonder dak boven hun hoofd hebben het zeer zwaar te verduren. Het aantal beschikbare opvangplaatsen was vorige week en tijdens het weekend al eens uitgebreid met 247 plaatsen.

Nu heeft minister Maron (Ecolo) de opvangcapaciteit nog eens met 131 plaatsen verhoogd om de verzadiging van het systeem te voorkomen. Het gaat om 40 plaatsen op de site van New Samusocial in Evere; 60 plaatsen voor transitmigranten op de Vanbel-site van het Burgerplatform, gefinancierd door minister-president Vervoort; 30 plaatsen in het CCN-gebouw bij het Noordstation, ingericht door het Rode Kruis; en 11 plaatsen in opvangtehuizen (Home Baudoin, Source).

Voorts wordt de daklozenronde van New Samusocial, waarbij medewerkers tussen 21 uur 's avonds en 7 uur 's morgens de straat optrekken om daklozen naar de beschikbare opvangplaatsen te leiden, versterkt. Minister Maron merkt op dat tussen zondag en vrijdagmorgen geen enkel opvangverzoek dat via de dispatching werd ontvangen, moest worden geweigerd. Daarnaast blijven het Zuidstation en het metrostation Kruidtuin 's nachts uitzonderlijk open zodat daklozen er kunnen schuilen voor de koude.

Dankzij de mobilisatie van de gemeenten zijn verschillende dagopvangcentra geopend om daklozen toegang te geven tot een verwarmde plek waar zij kunnen uitrusten, praten en iets warms drinken. Het gaat om 125 plaatsen: 30 plaatsen in het Wijkhuis Malibran in Elsene; 40 plaatsen in zaal Aurore in Anderlecht (Bergensesteenweg 722); 25 plaatsen in Vorst (Britse Tweedelegerlaan 580); en 30 rustplaatsen (siësta) in het centrum Hoeksteen in Brussel.

In Sint-Lambrechts-Woluwe en Sint-Agatha-Berchem zijn ook twee ontvangstruimten overdag geopend. Daarnaast biedt een hotel in het Brussels Gewest (waar tot dusver 105 personen waren ondergebracht) sinds dinsdag een bijkomende opvangcapaciteit van 60 plaatsen aan. Er worden drie maaltijden per dag aangeboden en er wordt voorzien in begeleiding.

"Om humanitaire redenen en omwille van de menselijke waardigheid opent het Brussels gewest tijdelijk bijkomende opvangplaatsen zodat niemand buiten dient te slapen. We doen ons uiterste best om dit probleem op alle niveaus te bestrijden. We willen ook de verschillende initiatieven die de Brusselse gemeentes nemen toejuichen. We doen dit niet alleen omwille van de openbare gezondheid, maar ook omdat we deze mensen in precaire situaties niet zonder onderdak en maaltijden kunnen laten midden in een koudegolf", verklaart Rudi Vervoort.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?