Brusselse verzetsstrijder Andrée Geulen is overleden

RF
© BRUZZ
01/06/2022

Andrée Geulen-Herscovici, de verzetsstrijder die tijdens de Tweede Wereldoorlog duizenden Joodse kinderen heeft gered, is overleden. Ze is honderd jaar geworden. De burgemeester van Elsene, Christos Doulkeridis, maakte haar overlijden woensdag bekend. Enkele maanden geleden werd ze nog benoemd tot ereburger van de gemeente Elsene.

Andrée Geulen was pas twintig jaar toen ze in het verzet ging. Samen met anderen slaagde Geulen erin om tijdens de Tweede Wereldoorlog zowat drieduizend joodse kinderen te redden. Ze was een lerares. Toen ze zag dat Joodse kinderen met een gele ster naar school kwamen, schoot ze in actie.

Via een kennis op school kwam ze bij een verzetsorganisatie terecht, het Joods Verdedigingscomité (JVC). Dat bestond uit een twaalftal vrouwen, die Joodse kinderen hielpen met onderduiken.

De burgemeester van Elsene, Christos Doulkeridis, maakt het overlijden van Andrée Geulen vandaag/woensdag bekend op Twitter.

Geulen werd op zaterdag 12 maart benoemd tot ereburger van Elsene, in aanwezigheid van verenigingen die de verborgen kinderen en slachtoffers van de Holocaust vertegenwoordigen, scholen, buurtverenigingen, leden van de gemeenteraad en van het OCMW van Elsene en vertegenwoordigers van de ambassades.

“Haar leven lang is de nu honderdjarige Andrée Geulen-Herscovici blijven getuigen, telkens weer, om te voorkomen dat het opnieuw zou gebeuren met andere kinderen, met andere godsdiensten, om het racisme van vandaag te bestrijden, zoals ze het racisme van toen bestreed,” vertelde de Elsense burgemeester Christos Doulkeridis (Ecolo) toen.

Niet de eerste erkenning

In 1989 werd Geulen erkend als Rechtvaardige onder de Volkeren, een eretitel die door Israël wordt gegeven aan niet-Joden die Joden ten tijde van de Holocaust hielpen onderduiken en overleven. Ook kreeg ze het ereburgerschap van Israël en de “Prijs van het Mensch van het jaar” van het 'Centre communautaire laïc juif' (CCLJ).

Verzetsstrijdster Andrée Geulen is enkele maanden geleden nog benoemd tot ereburger in Elsene.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, tweede wereldoorlog, verzet

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni