Verzetsstrijdster Andrée Geulen benoemd tot ereburger Elsene

CD
© BRUZZ
12/03/2022

De honderdjarige verzetstrijdster Andrée Geulen-Herscovici is zaterdag tijdens een plechtigheid in Flagey benoemd tot ereburger van de gemeente Elsene.

“De gemeenteraad van Elsene heeft op 9 september 2021 besloten om deze titel toe te kennen aan mevrouw Andrée Geulen-Herscovici uit erkentelijkheid voor de uitzonderlijke moed die ze aan de dag legde tijdens de Tweede Wereldoorlog, voor haar inzet bij het redden van duizenden joodse kinderen en zo ook voor haar bijdrage aan de verdediging van de fundamentele menselijke waarden,” aldus de gemeente.

Andrée Geulen was pas 20 jaar toen ze in het verzet ging. Samen met anderen slaagde Geulen erin om tijdens de Tweede Wereldoorlog zowat drieduizend joodse kinderen te redden. Ze was een lerares. Toen ze zag dat Joodse kinderen met een gele ster naar school kwamen, schoot ze in actie.

Via een kennis op school kwam ze bij een verzetsorganisatie terecht, het Joods Verdedigingscomité (JVC). Dat bestond uit een twaalftal vrouwen, die joodse kinderen hielpen met onderduiken.

“Haar leven lang is ze blijven getuigen, om te voorkomen dat het opnieuw zou gebeuren met andere kinderen, met andere godsdiensten, om het racisme van vandaag te bestrijden, zoals ze het racisme van toen bestreed."

Christos Doulkeridis, burgemeester Elsene

Christos Doulkeridis (Ecolo), burgemeester van Elsene, bij de inhuldiging van de muurschildering ter ere van het ziekenhuis- en verzorgend personeel aan het ziekenhuis van Etterbeek Elsene op 6 juli 2020

Geulen werd zaterdag in benoemd tot ereburger van Elsene, in aanwezigheid van verenigingen die de verborgen kinderen en slachtoffers van de Holocaust vertegenwoordigen, scholen, buurtverenigingen, leden van de gemeenteraad en van het OCMW van Elsene en vertegenwoordigers van de ambassades.

“Haar leven lang is de nu honderdjarige Andrée Geulen-Herscovici blijven getuigen, telkens weer, om te voorkomen dat het opnieuw zou gebeuren met andere kinderen, met andere godsdiensten, om het racisme van vandaag te bestrijden, zoals ze het racisme van toen bestreed,” vertelt de Elsense burgemeester Christos Doulkeridis (Ecolo)

Niet de eerste erkenning

In 1989 werd Geulen erkend als Rechtvaardige onder de Volkeren, een eretitel die door Israël wordt gegeven aan niet-Joden die Joden ten tijde van de Holocaust hielpen onderduiken en overleven. Ook kreeg ze het ereburgerschap van Israël en de “Prijs van het Mensch van het jaar” van het 'Centre communautaire laïc juif' (CCLJ).

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni