Brusselse zamelt levensmiddelen en geld in voor slachtoffers aardbeving Haïti

Andréa Kalubi, een van de oprichters de Brusselse vereniging.

Andréa Kalubi, een van de oprichters van Jamii vzw, wil de slachtoffers van de aardbeving in Haïti helpen. Zij organiseert deze week in Brussel een 30-daagse inzameling van giften. "De mensheid heeft meer solidariteit nodig”.

Het begon allemaal een maand geleden toen het zuiden van Haïti werd getroffen door een heftige aardbeving. Naar schatting 600.000 mensen zijn geraakt. Door deze zware tol heeft een Haïtiaanse vzw ‘Aprosec' contact genomen met een Brusselse Andréa Kalubi.

Kalubi is een van de oprichters van Jamii vzw, een nieuwe Brusselse vereniging die tot doel heeft educatieve projecten op te zetten rond cultuur, sport en geschiedenis. Daarnaast doet Jamii vzw ook aan internationale solidariteit met bijvoorbeeld deze financiële en materiële inzamelactie voor Haïti.

Donaties

Concreet is een inzameling van materiële giften gepland gedurende 30 dagen, van 15 september tot 16 oktober. De schenkers zullen van maandag tot zaterdag van 14.00 tot 19.00 uur levensmiddelen, geneesmiddelen, kleren en hygiëneproducten kunnen afgeven in de broodjeszaak Au Suisse in de Quatre Brastraat 2 in Brussel.

Er is ook een online-potje beschikbaar op het platform 'Leetchi' om financiële donaties te kunnen inzamelen. Dat geld dient voor het het vervoer van de materiële giften naar Haïti zoals tenten en slaapzakken.

haiti_image_earthquake_2.jpg
Een voorbeeld van de schade veroorzaakt door de aardbeving.

Menselijke solidariteit

Kalubi legt uit wat haar ertoe heeft gedreven om te reageren op deze trieste gebeurtenis: "Ik was bijzonder geraakt door wat er in Haïti is gebeurd," onthulde Kalubi. "Met de natuurrampen in Goma, Oost-DRCongo, de overstromingen hier in Luik en ook de coronavirus, vond ik dat het tijd was om te handelen. Dus sprak ik met mijn twee medewerkers van Jamii om iets op poten te proberen voor de slachtoffers want onze structuur betekent samen, eenheid en gemeenschap," voegde hij eraan toe.

Kalubi blijft ervan overtuigd dat een eenvoudig gebaar de wereld kan veranderen: "De laatste twee jaar en vooral met covid-19, is bewezen dat menselijke solidariteit de wereld kan veranderen,” concludeert ze.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?