Brusselse zelfstandigen kregen al voor 60 miljoen euro aan steunpremies toegekend

© Kevin Van den Panhuyzen
| De cafés die na 13 maart moesten sluiten hebben allemaal recht op de 4.000 euro premie.

De Brusselse zelfstandigen maken volop gebruik van de voor de coronacrisis in het leven geroepen steunpremies. In totaal werden al 13.137 verzoeken goedgekeurd.

Brusselse zelfstandigen kunnen een hinderpremie van 4.000 euro aanvragen wanneer zij door de coronacrisis hun zaak hebben moeten sluiten. De premie is vooral bedoeld voor de horecasector en de reissector. Bedrijven met meerdere vestigingen in Brussel, kunnen per vestiging een premie aanvragen met een maximum van 5 premies. De Brusselse hinderpremie, komt nog bovenop het federale overbruggingsrecht: een premie van 1.291 euro voor zelfstandigen (1.614 voor wie een gezin heeft) die minstens zeven dagen op rij moeten stoppen met werken door de crisis.

Op vrijdagochtend 24 april waren er in totaal 13.804 verzoeken voor de hinderpremie ingediend, laat het kabinet van Brussels minister van Economische Transitie Barbara Trachte (Ecolo) weten. Aan 13.137 bedrijven werd een premie toegekend en bij 12.648 daarvan werd die zelfs al uitgekeerd. Die aanvragen kunnen dus betrekking hebben op meerdere premies. In totaal is er voor net iets meer dan 60 miljoen aan premies toegekend. De Brusselse regering heeft voorlopig een pot van 108 miljoen euro om de premies te betalen.

De toekenning van de premies gebeurt geval per geval door de gewestelijke overheidsdienst Economie en Werkgelegenheid. "De procedures zijn gesimplificeerd, waardoor ze snel kunnen werken," vertelt Nicolas Roelens, woordvoerder van Trachte. "Sinds vorige week zijn er weer nieuwe categorieën bedrijven die de premie kunnen aanvragen, waardoor we nog nieuwe aanvragen verwachten."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?