Brusselse ziekenhuizen: ‘Doneer mondmaskers en handgel’

© Peter Dhondt-BRUZZ

In de Brusselse ziekenhuizen is de situatie dinsdag vooralsnog onder controle. Er zijn voldoende bedden, en de toestroom aan patiënten blijft beheersbaar. Tegelijkertijd bereiden de hospitalen zich voor op een grotere toevloed, en vragen ze "met aandrang" dat Brusselaar mondmaskers en handgel doneren. “Onze voorraden blijven een moeilijk punt.”

“Er is voorlopig geen sprake van paniek,” aldus Nathalie Schaar, communicatieverantwoordelijke voor de Brusselse Iris Ziekenhuizen, waaronder het Sint-Pietersziekenhuis. “We hebben de situatie onder controle, maar blijven waakzaam.”

Eenzelfde toon weerklinkt in het UZ Brussel. “De situatie is onder controle, maar we bereiden ons voor op een grotere toevloed aan mensen,” zegt Edgard Eeckman. “Daarbij proberen we de covid-19-patiënten nog nadrukkelijker te scheiden van de andere patiënten.”

Eeckman wijst op de ruimte – zowel in tijd als fysiek – die ontstaan is op andere diensten nadat niet-dringende ingrepen en consultaties werden opgeschort. “Om de spoedafdeling te ontlasten, bekijken we nu welke ruimten we kunnen gebruiken voor covid-19-patiënten. We bespreken ook of we artsen van andere afdelingen kunnen inzetten waar de druk het hoogst is.”

Op dit ogenblik telt het UZ Brussel vijf bevestigde covid-19-patiënten. Die bevinden zich op intensieve zorgen. Voor nog tien andere patiënten zijn tests gaande. “Maar de moeilijkheid ligt natuurlijk bij de vele mensen die zich aanmelden. Die moeten we ook ergens kunnen plaatsen.”

Mondmaskers

Volgens Caroline Franckx van de Europa Ziekenhuizen in Brussel is de capaciteit, wat bedden betreft, voorlopig voldoende. “We hebben op dit moment één covid-19-patiënt op intensieve zorgen liggen,” aldus Franckx. “Tot zover is er geen sprake van een massa patiënten, het is hier vrij rustig zelfs. Maar we bereiden ons op het ergste voor, zoals het gebrek aan ruimtes en het ziek worden van artsen.”

Daarom vraagt Franckx extra aandacht voor het tekort aan mondmaskers en ander materiaal. “Onze voorraden blijven een moeilijk punt. Daarom vraag ik de burgers met aandrang om mondmaskers van het type FFP2, en ander materiaal zoals handgels, zo snel mogelijk te doneren aan de ziekenhuizen. Die kunnen hier veel nuttiger worden ingezet.”

Na eerdere berichtgeving over mogelijke fraude in het kader van een mislukte levering mondmaskers, raakte op maandag bekend dat ons land deze week een half miljoen mondmaskers ontvangt van de Chinese miljardair Jack Ma. "Verder hebben we momenteel verschillende contacten met andere leveranciers die nu in een stroomversnelling zitten," zegt woordvoerder Jelle Boone van minister De Block (Open VLD). "We verwachten daar zeer binnenkort goed nieuws over."

Het onderzoek naar de mogelijke fraude is nog volop gaande, bevestigt het Brusselse parket dan weer. "Voorlopig hebben we hierover geen extra informatie."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?