Rusthuis Arcadi (archief)

Brusselse zorgsector ongerust over gebrek aan middelen

© Belga
29/10/2020

De Brusselse OCMW's, de federatie van rusthuizen Femarbel en de vereniging van Brusselse zorginstellingen Gibbis vragen minister van Gezondheid Alain Maron (Ecolo) om de maatregelen ter bescherming van de rust- en verzorgingstehuizen voort te zetten. De zorgsector zijn bezorgd over de krappe begrotingsmiddelen die de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC) voor 2021 heeft vrijgemaakt.

De drie verenigingen erkennen dat de Brusselse regering belangrijke steunmaatregelen heeft genomen voor de woonzorgcentra tijdens de eerste golf, maar ze wijzen erop dat een groot aantal instellingen met financiële problemen kampt. Een belangrijk reden daarvoor is dat de bezettingsgraad in sommige huizen op 75 procent ligt.

Ze vragen dat de rusthuizen over dezelfde middelen als in 2019 zouden beschikken om de continuïteit van de zorg te kunnen garanderen, temeer omdat de tweede golf nieuwe bijkomende kosten zal veroorzaken voor onder meer het inzetten van interim-personeel, vervangingscontracten of de aankoop van beschermingsmateriaal.

Krappe begroting

De rusthuizen worden geconfronteerd met een toename van quarantaine-attesten. Daarom moeten de steunmaatregelen behouden blijven, en dient er een compensatie te komen voor de meerkosten in de tweede golf en het verlies aan inkomsten door de terugloop van het aantal bewoners. In Wallonië zijn de steunmaatregelen intussen verlengd tot eind maart volgend jaar, merken de OCMW's, Femarbel en Gibbis op.

Ze hekelen ook de krappe begroting van de GGC voor Iriscare in 2021, terwijl de noden van de sector van voor de crisis nog niet opgelost werden. De drie verenigingen zijn ook erg ongerust over de gevolgen van de "onverantwoorde" opschorting van de preventieve testen, terwijl de Wereldgezondheidsorganisatie pleit voor het testen van asymptomatische mensen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , Gibbis , femarbel , Alain Maron , zorgsector

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni