Buren nemen afscheid van dakloze Kristof bij Dillensplein

8cd355bd-kristof.jpg
© rv
| De eind september 2023 overleden Poolse dakloze arbeider Kristof zat vaak aan het Dillensplein in Sint-Gillis.

"De sterren zijn overal," "goede reis naar het paradijs," of "we zullen je missen." Het zijn de teksten die bewoners van Sint-Gillis achterlieten in de nis waar de Poolse dakloze arbeider Kristof regelmatig verbleef.

Kristof was een bekend gezicht in de buurt rond het Dillensplein in Sint-Gillis. Na zijn overlijden hebben buren hem een laatste eerbetoon gebracht. Bloemen sieren het hoekje waar hij zijn dagen sleet. Op een vel papier schreven mensen in verschillende talen een laatste boodschap.

Ook de burgemeester van Sint-Gillis, Jean Spinette, neemt afscheid van de man. "Kristof bracht het grootste deel van zijn tijd door op het Dillensplein. Hij was een Poolse arbeider die via Italië hierheen kwam, waar hij in de bouw heeft gewerkt," schrijft de socialistische burgemeester op zijn Facebookpagina.

"Hij kwam oorspronkelijk uit Kobylin en Racibory in de regio Podlachi," weet de burgemeester. De familie van Kristof zou geprobeerd hebben hem terug te halen naar zijn geboorteplaats om in de landbouw te werken. Dat zal niet meer gebeuren, stelt de burgemeester vast. "Zijn vrienden en buren herinneren zijn vriendelijkheid."

De uitbater van het nabijgelegen restaurant Chez Adrien noemt hem ook "de sympathieke buurman". Daklozenorganisatie L’Ilot, gehuisvest op het Sint-Gillisvoorplein, wenst familie en dierbaren veel sterkte.

b94c088c-christophe.jpg
© KH/BRUZZ
| Herdenkingsplek voor Kristof aan het Dillensplein.

De reacties op het overlijden van Kristof doen denken aan die op het overlijden van Nicolae, enkele jaren eerder. De Roemeense man was regelmatig te vinden voor de uitgang van premetrostation Horta met zijn hondje Lessie. Na zijn overlijden, regende het reacties.

Het aantal mensen dat op straat overlijdt, stijgt jaar na jaar, zo meldde het Collectief Straatdoden eerder. De Brusselse organisatie streeft ernaar elke dak- of thuisloze na overlijden een waardig afscheid te schenken. Ook houdt de organisatie statistieken bij over het aantal overlijdens. Uit de laatste jaarcijfers blijkt dat 79 dak- of thuislozen het leven lieten in de Brusselse straten in 2022.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?