Burgemeester Decourty op de korrel over Elsensesteenweg

De oppositiepartijen CDH-CD&V en Ecolo hebben zware kritiek op de Elsense burgemeester Willy Decourty (PS). Die wil de plannen van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest voor de heraanleg van de Elsensesteenweg niet laten uitvoeren.

Gemeenteraadslid Bianca Debaets (CD&V) stak het vuur aan de lont met een interpellatie in de gemeenteraad vorige donderdag. Ze hekelde de officiële brief die Willy Decourty aan bewoners van de steenweg heeft gestuurd. "Die brief is mee ondertekend door de gemeentesecretaris, maar u verkondigt er politieke standpunten in. Ik vraag me af of dit wel kan." Ecolo sprong mee in bad. Raadslid Alain Adriaens hekelde de stilstand die Decourty's protest tegen de heraanleg met zich meebrengt. "Uw visie op de stad is achterhaald. De Elsensesteenweg moet anders omdat de weginrichting grondige mobiliteitsproblemen veroorzaakt. U wentelt zich liever in enkele bezwaren om niets te doen."

Decourty verdedigde zich. "De beslissing om de gewestplannen niet te aanvaarden, wordt gesteund door het voltallige college. De brief die we rond hebben gestuurd, is dus een officieel standpunt. Maar wat me opvalt, is dat in heel de discussie belangrijke aspecten genegeerd worden. Het Gewest heeft een zware verantwoordelijkheid in de heraanleg van de trottoirs van de gewestweg. Die zijn veertig jaar onaangeroerd gebleven. Ik wil geen partiële heraanleg van de steenweg, zoals het Gewest wilde; ik wil een heraanleg van aan het Flageyplein tot aan de Naamsepoort. Het Gewest vond dat oké, op voorwaarde dat ik de rest van de plannen ook zonder opmerkingen slikte. Daar doe ik niet aan mee. Wij willen én een volledige heraanleg van de trottoirs, én andere plannen voor de herinrichting van de Elsensesteenweg. Het is onaanvaardbaar dat de Vredestraat een eenrichtingsstraat wordt en het drukke verkeer van de Elsensesteenweg richting Naamsepoort zal worden omgeleid langs die smalle straat."

De steenweg wordt richting Naamsepoort een busbaan, het autoverkeer moet om via de Vredestraat en de Waversesteenweg. De Vredestraat is een gemeenteweg en dus de verantwoordelijkheid van Elsene. "Ik denk aan de levenskwaliteit," zei Decourty nog. Debaets besloot: "Soms zijn er moedige politieke beslissingen nodig. U hebt hier uw kans verkeken." Ze oogstte er applaus mee.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?