1828 Beeld Kraakpand Paleizenstraat 5

| Kraakpand Paleizenstraat

Burgemeester dringt aan op federale oplossing voor Paleizenstraat

© Belga
26/01/2023

De burgemeester van Schaarbeek Cécile Jodogne (DéFI) dringt opnieuw aan op een federale oplossing voor de "catastrofale en onmenselijke situatie" in de Paleizenstraat. Een gebouw wordt er al wekenlang bezet door honderden asielzoekers, die er in erg moeilijke omstandigheden verblijven.

De screening van de bewoners van het gebouw heeft uigewezen dat de meeste van de mensen die zich hebben aangemeld wel degelijk asielzoekers zijn. 735 van de 784 mensen heeft recht op opvang, 49 niet, één iemand verblijft onwettig in ons land en de andere 48 hebben ofwel een meervoudige aanvraag waardoor ze naar een andere Europese lidstaat moeten, of ze zijn al erkend als vluchteling.

"De cijfers bevestigen dat een verpletterende meerderheid van de bezetters wel degelijk asielzoekers zijn, in tegenstelling tot wat staatssecretaris de Moor (voor Asiel en Migratie, red.) al maanden beweert", zegt Jodogne. "Dat geeft hen recht op opvang bij Fedasil."

735 opvangplaatsen

Concreet vraagt de Schaarbeekse burgemeester minimum 735 noodopvangplaatsen voor de bewoners. Daar kunnen ze medisch worden opgevolgd alvorens ze in het klassieke netwerk kunnen worden opgevangen, stelt de DéFI-politica.

Fedasil hervestigt op dit moment 25 mensen per dag, stelt Jodogne, maar dat volgens haar veel te traag. "Het is ondraaglijk voor een burgemeester om een dergelijke onmenselijke en onwaardige situatie op het grondgebied, die een hele wijk onder druk zet, te zien voortduren en verergeren."

Ze wijst staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) met de vinger en "betreurt" het dat zij "de grootte van de ramp niet inziet". "We gaan niet nog eens drie maanden wachten alvorens er oplossingen worden gevonden."

De gemeente bereidt zich al dagenlang voor op een extreme noodsituatie en een onmiddellijke evacuatie van de bewoners, zegt Jodogne. Op 12 januari brak er al eens brand uit in het gebouw

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni