Burgercollectief protesteert tegen kappen van 284 bomen in Elsene

© Sabina Del
| In het verleden protesteerden ook ULB-studenten tegen de bomenkap (archiefbeeld).

Het Collectief voor Brusselse bomen en biodoversiteit is ontevreden over het snoeien en kappen van bomen op de site La Plaine bij de ULB in Elsene. Daar moet het bouwproject Universalis Park uit de grond rijzen. De gemeente stuurde maandag agenten ter plaatse om te controleren of de promotor zich aan de afspraken houdt.

Bouwpromotor Immobel onderging al vele protesten tegen Universalis Park, maar beschikt wel over vergunningen om 284 bomen op de site La Plaine om te hakken. De bomenkap is nodig om weginfrastructuur aan te leggen. Een groot deel van de bomen is intussen al verdwenen.

Het Collectief voor Brusselse bomen en biodoversiteit hekelt de bomenkap, maar vreest bovendien dat Immobel buiten de lijntjes zal kleuren. "Heel wat bomen worden voor dood achtergelaten, omdat de stammen zonder takken zijn achtergelaten", schrijft de groep in een persbericht.

Agenten ter plaatse

Het collectief wijst er ook op dat het tussen april en augustus verboden is om te kappen tijdens de broedperiode van de vogels en stelt zich vragen bij het grote aantal arbeiders dat op de site rondloopt in tijden van het coronavirus.

De gemeente stuurde agenten ter plaatse om te controleren of Immobel zich aan de afspraken houdt. Schepen Yves Rouyet (Ecolo) betreurt de bomenkap overigens, maar is aan handen gebonden. "Ik had de aanleg van de weg niet toegestaan, maar dat deed het vorige gemeentebestuur wel. En dus is de promotor vergund", aldus Rouyet.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?