© Universalis Park | Bouwpromotor Universalis Park wil op een deel van de ULB-campus de la Plaine een nieuwbouwproject laten verrijzen dat 'een mix moet worden van studentenhuisvesting en luxeappartementen'.

Geen stedenbouwkundige vergunning voor bouwproject op ULB-campus

Godfried Roelant
© BRUZZ
17/01/2020

De gemeente Elsene heeft woensdag tijdens een overlegcommissie, waarin ook het Gewest vertegenwoordigd was, beslist om het bouwproject op de ULB-campus de la Plaine geen stedenbouwkundig vergunning toe te kennen. “Het ontwerp past op dit moment niet binnen de universitaire context en het ontbreekt het dossier ook aan de nodige verkavelingsvergunning”, zegt schepen van Stedenbouw Yves Rouyet (Ecolo-Groen) aan BRUZZ.

In 2013 dienden bouwpromotoren Immobel en Thomas & Piron een eerste keer een aanvraag in voor het bekomen van een stedenbouwkundige vergunning voor een woningproject op de ULB-campus de la Plaine. Het duo verenigde zich onder de naam Universalis Park en kocht de grond van de universiteit op om er een nieuwbouwproject te laten verrijzen dat ‘een gezonde mix moest worden van studentenhuisvesting, rusthuizen en serviceflats. Er zou ook ruimte voorzien worden voor kinderopvang.

Twee jaar later, in 2015, werd de vergunning ook toegekend. Maar onmiddellijk ontstond er verzet van buurtbewoners met de actiegroep Brussel Natuur. Die trok naar de Raad van State om de stedenbouwkundige vergunning te laten vernietigen en kreeg begin dit jaar gelijk. Maar de werkzaamheden waren wel al lang gestart, met als gevolg dat het project grotendeels afgewerkt is en de helft van de gebouwen er al staat.

Opnieuw rood licht

Universalis Park bleef niet bij de pakken zitten en diende na de uitspraak van de Raad van State meteen een nieuwe stedenbouwkundige aanvraag in bij de gemeente Elsene voor de bouw van 167 nieuwe woningen en 141 ondergrondse parkeerplaatsen, op exact hetzelfde terrein. Een overlegcommissie, met daarin ook de aanwezigheid van het Gewest, moest hier over oordelen en schoot het project afgelopen woensdag opnieuw af. En dat om twee redenen.

"Het dossier is onvolledig, want bij de plannen zit geen verkavelingsvergunning die noodzakelijk is om het licht op groen te zetten. Daarnaast vinden zowel gemeente als gewest dat de visie achter het project niet strookt met de universitaire context van de site"

Yves Rouyet (Ecolo-Groen), schepen van Stedenbouw Elsene

“In de eerste plaats is het dossier onvolledig, want bij de plannen zit geen verkavelingsvergunning die noodzakelijk is om het licht op groen te zetten. Daarnaast vinden zowel gemeente als gewest dat de visie achter het project niet strookt met de universitaire context van de site”, legt schepen van Stedenbouw Yves Rouyet (Ecolo-Groen) uit aan BRUZZ.

“Volgens ons hebben studenten geen nood aan luxewoningen en -appartementen zoals die nu staan beschreven in de plannen. We hebben ook vragen bij de hoge ecologische voetafdruk, de bouw van een woontoren van dertien verdiepingen naast een feestzaal, de hoge bebouwingsdichtheid en de impact ervan op het landschap.”

Masterplan

De gemeente vraagt daarom aan het Gewest om ‘een duurzaam, innovatief en milieuvriendelijk’ masterplan te ontwikkelen voor het terrein dat als leidraad kan dienen voor het opstellen van toekomstige plannen voor de site.

Het is voorlopig onduidelijk of Universalis Park zijn huidige plannen zal aanpassen aan de grieven van de overlegcommissie om zo een nieuwe aanvraag tot verkavelingsvergunning te kunnen indienen bij het Gewest. Alleen met zo een vergunning in het bezit kan daarna ook een bouwvergunning volgen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene, Stedenbouw, de la plaine, Universalis Park, overlegcommissie, ULB, stedenbouwkundige vergunning

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie