Burgerproject rond duurzame landbouw in Bockstaelwijk kaapt hoofdprijs weg

Eetbaar Bockstael won de wedstrijd voor stadsontwikkelingsprojecten van Brussel-Stad.

Brussel-Stad heeft ook dit jaar weer tien burgerinitiatieven uitgekozen die onderling 200.000 euro mogen verdelen om hun wijkproject uit te voeren. De wedstrijd werd gewonnen door ‘Eetbaar Bockstael’, een initiatief dat ambieert om de bewoners van de Bockstaelwijk zelf hun groenten te laten kweken. De herinrichting van metrostation IJzer eindigde op de tweede stek.

Wat zou jij doen om jouw wijk op te fleuren? Voormalig schepen van Burgerparticipatie David Weytsman (MR) stelde begin dit jaar, net zoals zijn voorgangster Ans Persoons (SP.A), de vraag aan de inwoners van Brussel-Stad. Er werd een budget van 200.000 euro voor vrijgemaakt, dat naar eigen inzicht verdeeld mocht worden.

Uit 106 ideeën werden 18 concrete projecten gekozen. De Brusselaar mocht vervolgens stemmen op zijn of haar favoriete idee. Dat leverde tien projecten op die onderling 200.000 euro moeten verdelen om hun voorstel in de praktijk om te zetten.

30 procent eigen voedsel

Met 461 van de 2.588 stemmen kon het initiatief ‘Eetbaar Bockstael’ op de meeste steun rekenen. Buurtorganisatie Kiosque à Graines wil mensen uit de wijk warm maken voor zelfvoorzieningslandbouw. Daken, pleinen, gevels, terrassen en tuintjes: overal kunnen groenten en fruit geoogst worden. In eerste instantie zullen er groentebakken geplaatst worden op het Willemsplein, in de Fransmanstraat voor het vredegerecht en in de Richard Neyberghlaan.

Kiosque à Graines zal daarnaast workshops organiseren om wijkbewoners de kneepjes van de landbouw te leren. De wijk moet er niet alleen groener van worden, er moet opnieuw nagedacht worden over onze eetgewoontes en de voordelen van lokale productie. ‘Eetbaar Bockstael’ hoopt dat 30 procent van de groenten- en fruitconsumptie in de wijk op termijn uit eigen kweek komt.

Metrostation IJzer

Op de tweede plaats strandde het idee van buurtbewoner Renaud om de uitgang van het metrostation IJzer aan de Helihavenlaan een grondige facelift te geven. Dat station vormt nu al een toegangspoort voor toeristen en pendelaars. Met de komst van KANAL, de vele immoprojecten aan het kanaal en de nieuwe overdekte stad aan Thurn & Taxis zal het belang van IJzer enkel toenemen.

De uitgang van het station naast de kinderboerderij van het Maximiliaanpark ligt er nogal desolaat bij. Renaud stelt voor om de glasbakken en urinoirs te verplaatsen naar een andere locatie of ze minstens te verstoppen achter groenbebouwing. Bovendien moet er een oplossing gevonden worden voor de boomwortels die aan de oppervlakte komen, vinden de buurtbewoners.

Openbare boekenkast

Andere projecten die op financiële steun kunnen rekenen zijn het plaatsen van kippenhokken op het Vossenplein, het plaatsen van openbare boekenkasten aan De Wand om gelezen boeken door te geven en extra ruimte voor de scouts in Neder-over-Heembeek.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?