Busnet MIVB nog altijd verstoord: 'Waar ze over vallen, kan gewoon niet'

© PhotoNews
| Het busnet blijft ook woensdag verstoord.
Updated: 13-05-2020 - 11:20

De bussen van de MIVB rijden nog altijd niet volgens het tussen de vakbonden en directie afgesproken plan vanwege een stakingsactie van een deel van het personeel. De metro rijdt wel normaal uit, de tram aan een verminderde frequentie. De MIVB zegt dat het onmogelijk is om aan de eisen van de stakers tegemoet te komen.

Hoeveel personeel woensdag nog thuisblijft is voorlopig onduidelijk. De MIVB meldt op Twitter voorlopig dat de metro normaal rijdt en dat ook alle tramlijnen behalve lijn 7 bediend worden, maar aan een verminderde frequentie. Het tramnet is minder verstoord dan de voorbije dagen. Het busnet is nog altijd wel verstoord, klinkt het. De volgende buslijnen rijden niet: 13, 17, 36, 37, 38, 69, 75, 77, 83 en 98.

Dinsdag ging 80 procent van het buspersoneel en 40 procent van de trambestuurders niet aan het werk. De bestuurders maakten duidelijk dat het niet ging om een staking, maar wel om een personeelsactie waarbij ze beroep doen op hun herroepingsrecht. Dat biedt medewerkers de mogelijkheid om in geval van nood de werkpost te verlaten. Het personeel vindt dat er te weinig gecontroleerd wordt op het dragen van mondmaskers en dat de voertuigen te weinig worden gedesinfecteerd. Ook hebben ze moeite met dienstwissels waarbij ze zelf gebruik moeten maken van het openbaar vervoer en de lange pauzes die ze in de ontspanningsruimtes van de MIVB moeten doorbrengen.

Weinig onderhandelingsruimte

Volgens de MIVB is het onmogelijk om zonder die dienstwissels en lange pauzes die gepaard gaan met shifts van twee lange dagdelen van 4 uur terug te keren naar een dienstverlening zoals voorheen. Iets wat door de overheid gevraagd is aan de openbare vervoersmaatschappij. "En we moeten terug naar een verhoogde dienstverlening," zegt MIVB-woordvoerster An Van hamme. "Hoe meer voertuigen er uitrijden, hoe beter reizigers zich kunnen verspreiden doorheen de voertuigen."

De MIVB wilde deze week tot 90 procent van het normale metro-aanbod hervatten en 85 procent bij de trams en bussen. In het weekend zou het aanbod al zoals normaal moeten zijn. Vanaf 18 mei hoopt het bedrijf weer helemaal op volle kracht te werken.

De MIVB benadrukt dat de vakbonden akkoord zijn gegaan met de wijze waarop de openbare vervoersmaatschappij terug wil richting die verhoogde dienstverlening. "We besteden 500.000 euro extra aan het reinigen van de voertuigen en hebben miljoenen aan mondmaskers en ontsmettingsproducten uitgegeven," aldus Van hamme.

Volgens Van hamme blijft de MIVB in een constante dialoog met de vakbonden. Veel bewegingsruimte is er echter niet: "Waar ze over vallen, kan gewoon niet."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?