1745 vismarkt

(archiefbeeld)

Buurtbewoners Vismet klagen overlast feestende jongeren aan

EDB
© BRUZZ
12/06/2021

Nu ze geen rekening meer moeten houden met de avondklok, blijven heel wat jongeren tot in de vroege uurtjes feesten ter hoogte van de Brandhout- en Baksteenkaai. Dat valt niet altijd in de smaak bij buurtbewoners die lijden onder de geluidsoverlast, en de achtergelaten troep. “Overal ligt kapot glas van lege bier-, wijn- en andere alcoholflessen.”

Nu de avondklok niet meer van toepassing is, uitgaansplekken zoals Madame Moustache nog steeds niet open zijn, en cafés om 23.30 uur een verplicht sluitingsuur hebben, blijven heel wat jongeren tot diep in de nacht buiten aan de Vismet feestjes houden. Dat valt niet altijd in goede aarde bij buurtbewoners wier nachtrust sterk verstoord wordt door de feestvierders.

“Van middernacht tot vier uur ’s ochtends hebben honderden twintigers en dertigers hier zeer luidruchtig gefeest zonder enig respect voor de buurtbewoners,” schrijft een lezer en buurtbewoner naar onze redactie. “Urineren tussen de geparkeerde auto's met enorme geurhinder tot gevolg. Afval overal achtergelaten op de grond, in de fontein, op vensterbanken en deurdrempels van de buurtbewoners. Overal ligt kapot glas van lege bier-, wijn- en alcoholflessen.”

“Covid-19 kennen ze blijkbaar evenmin gezien de niet-naleving van de regels," vervolgt de lezer. "Resultaat: mensen zoals ik die opstaan om te gaan werken in het weekend, hebben bijna niet geslapen. Dit duurt nu reeds een tijdje en, zoals deze nacht helaas gebeurde, rijden de politiewagens stilletjes voorbij en kijken ze machteloos toe."

Euforie

De buurtbewoner staat niet alleen in zijn klachten. Ook de eigenaar van een boekhandel aan de Baksteenkaai, en tevens bewoner van de straat, lucht zijn hart. “De problemen zijn al eerder gestart. In de zomer van 2019 en 2020 werden heel wat dakloze mensen naar hier verdreven. We zijn daarover al in gesprek gegaan met het stadsbestuur en zij wilden die mensen bekeuren. Maar dat heeft niet echt gewerkt.”

“Intussen zijn het eerder jongere mensen uit alle lagen van de bevolking die hier komen feesten,” aldus de boekhandelaar. “We komen natuurlijk net uit een lockdown, dus er zal wel wat euforie meespelen die na een tijdje hopelijk wel zal gaan liggen.”

Volgens de boekhandelaar speelt het probleem vooral tijdens de zomers, en minder tijdens andere periodes in het jaar. “De politie komt wel langs en berispt de mensen, maar ze komen steeds terug. Er zou toch iets meer respect voor de buurtbewoners mogen komen.”

Politiewoordvoerster Ilse Van de Keere van politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene zegt dat de politie zich er bewust van is dat het geen fijne situatie is voor de buurtbewoners en dat de politiezone aandacht heeft voor het probleem. "Voorbije nacht hebben we nog een interventie uitgevoerd waarbij we rond middernacht vaststelden dat zo'n 200 mensen aan het feesten waren. Wij hebben hun muziekinstallatie dan afgenomen. Het is een vervelend probleem omdat wij regelmatig tussenkomen, maar de mensen ook regelmatig blijven terugkeren."

Dit artikel kwam tot stand dankzij een tip van een lezer. Nieuws melden kan via Whatsapp (0489-988.988) of via het formulier op onze website.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni