Café Monk moet deuren sluiten: 'Bijzonder ontgoocheld'

SD
© BRUZZ
25/04/2023
Updated: 25/04/2023 11.30u

Het iconische Brusselse café Monk in de Sint-Katelijnestraat moet na tien jaar de deuren sluiten. Dat meldt het café zelf. De eigenaar van het pand, drankenhandelaar Horeca Logistics Services (HLS), weigert volgens de uitbater een huurverlenging, omdat die verbouwingen wil uitvoeren.

Monk procedeerde tegen de beslissing van het niet verlengen van de huur, maar volgens de huurwetgeving kan een hernieuwing van de handelshuur geweigerd worden als de eigenaar structurele werken van afbraak en wederopbouw wil uitvoeren die meer kosten dan drie jaar huur, aldus de uitbaters.

"Maar volgens mij misbruikt de eigenaar de wet om ons zo buiten te zetten", zegt uitbater Filip Jans aan BRUZZ. "We lagen in conflict, onze samenwerking was een aaneenrijging van discussies geworden over de drankprijs, het assortiment, de huur, de renovatiewerken... Volgens mij heeft hij liever een huurder die niet van z'n oren maakt en strak in het lijntje loopt."

Jans vraagt zich ook af of over welke verbouwingen de eigenaar het heeft. Het pand is immers (deels) beschermd.

Monk moet het gebouw in de Sint-Katelijnestraat ten laatste op 18 mei 2023 verlaten. Eigenaar HLS wilde niet reageren op de zaak, maar belooft wel dat het pand een horecazaak zal blijven huisvesten.

'Bijzonder ontgoocheld'

Uitbater Filip Jans nam het café tien jaar geleden over, nadat het onder dezelfde naam maar met een andere uitbater failliet was verklaard. “Ik ben bijzonder ontgoocheld. Plotsklaps verliezen 27 personeelsleden hun job, terwijl Monk een bloeiende zaak en een financieel gezond bedrijf is," aldus Jans.

Jans kijkt momenteel of hij het café én het personeel kan meenemen naar nieuwe locatie. “Wij zijn op zoek naar een andere locatie, maar op dit moment, gezien de tijdsspanne, hebben we er nog niet veel nieuws over," zei de uitbater op de radio van BRUZZ. "Hopelijk wordt het vervolgd.”

'Brouwerijcontracten zijn wurgend'

Volgens de Monk-uitbater gaat het om een ongelijke machtsverhouding tussen bierbrouwers en drankenhandelaars enerzijds en horeca-uitbaters die gebonden zijn aan brouwerijcontracten anderzijds.

"De brouwerijcontracten zijn wurgend voor de horeca-uitbaters, missen elk wettelijk kader en moeten dringend bepaald worden binnen de handelswetgeving," aldus Jans, die dan ook pleit voor een handelswetgeving die een brouwerijcontract omschrijft.

Een growfundingactie voor verschillende Brusselse cafés die door de coronamaatregelen gedwongen gesloten blijven, waaronder de Monk in de Sint-Katelijnestraat: growfunding.be/zuur

| Monk in 2021.

Drempelgeld

De contracten bevinden zich volgens de Monk-uitbater in "een juridisch grijze zone, waardoor brouwers en drankenhandelaars zonder overleg of verantwoording prijzen kunnen verhogen, niet-marktconforme prijzen kunnen aanrekenen, het verplichte drankenaanbod kunnen wijzigen, 100 procent huur kunnen vragen in covid-periode, enzovoort".

Om Monk te verwerven, betaalde Jans destijds 120.000 euro 'drempelgeld'. Dat is een eenmalige vergoeding bij de overname van een handelspand voor de overname van cliënteel of voor bepaalde verbouwingen, of omdat het simpelweg een pand is op een toplocatie. Jans moest eveneens voor 150.000 euro verfraaiingswerken uitvoeren aan het pand, klinkt het.

Ondanks de nakende sluiting gaat een feest voor het tienjarig bestaan nog door. Dat wordt gehouden op zaterdag 13 mei.

1712 CAFe Monk

| Uitbater Filip Jans in Monk.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , Resto & Bar , café monk , filip jans

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni