CD&V: ‘Geen tunneltol, wel kilometerheffing’

tunnel 01 tunnel 01
© Bart Dewaele
© Bart Dewaele

De Brusselse christendemocraten pleiten voor een snelle renovatie van de Brusselse tunnels. Voor de financiering willen ze een kilometerheffing voor personenwagens invoeren. Een tunneltol, zoals bij PS en SP.A circuleert, is uit den boze.

De renovatie van de tunnels moet voor CD&V Brussel passen in een bredere visie op de mobiliteit in het Gewest. “Hierbij wordt sterk ingezet op alternatieven voor het autoverkeer”, klinkt het.

Een tolheffing is niet aan de orde voor de CD&V. “Dat zou er toe leiden dat de wijken rond de tunnels dichtslibben met sluipverkeer”, zegt de partij. “Wij willen leefbare wijken.”

Alle heil moet komen van een kilometerheffing, zoals die al voor vrachtwagens ingevoerd wordt. “Het is hoog tijd dat de gewesten daarvoor aan tafel gaan zitten.”

Verder moet het fiscaal gunstregime voor firmawagens afgeschaft worden en vervangen door een mobiliteitsbudget. Andere maatregelen die de CD&V voorstelt zijn het promoten van telewerk, autodelen en het bouwen van overstapparkings.

Eerder op de dag bleek ook al dat de andere gewesten en de federale regering niet willen weten van een tunneltol.

Tunnels

Verschillende autotunnels zijn dringend aan renovatie toe. Het beveiligen van alle tunnels zou meer dan 500 miljoen euro kosten. Vraag is hoe het Brussels Gewest dat kan betalen en hoe de mobiliteit moet georganiseerd worden tijdens de sluiting. Experts pleiten voor een definitieve sluiting op lange termijn om de autodruk te verminderen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?