Rudi Vervoort, Minister-President van het Brussels Gewest

Centrum voor drugsverslaafden bij Thurn & Taxis tegen 2023

© Belga
06/12/2018

De Brusselse regering schrijft 5 miljoen euro in de begroting van 2019 in voor de oprichting van een laagdrempelig geïntegreerd centrum voor drugsverslaafden. Dat moet tegen 2023 de deuren openen in de buurt van de Haven van Brussel.

Dat heeft minister-president Rudi Vervoort (PS) aangekondigd in een gesprek met Belga. Voor Vervoort moet de drugproblematiek eerder door de bril van de openbare gezondheid dan door de bril van de repressieve aanpak bekeken worden.

Vervoort verwijst voor het project naar Portugal, waar drugs sinds 2000 gedecriminaliseerd zijn. "Het aantal verslaafden is er tot verbazing van velen afgenomen en de criminele netwerken zijn geslonken", aldus de Brusselse minister-president, die de toestand in Lissabon gaan bekijken was.

Het project voorziet de oprichting van een geïntegreerd centrum voor het behandelen van drugverslaafden. Dat centrum, dat volgens Vervoort laagdrempelig zal zijn, bestaat niet enkel uit een verbruikersruimte. Een volledig multidisciplinair team staat klaar om een breed gamma van diensten aan te bieden.

Inruilbalie

Zo is er een dagopvang, waar de mensen zichzelf en hun kleren kunnen wassen, een warme maaltijd kunnen nuttigen en een arts kunnen raadplegen. Daarnaast komt er "noodopvang" van hoogstens twaalf dagen om de verslaafden op te volgen, hun druggebruik te stabiliseren, hen eventueel door te verwijzen naar ziekenhuizen, of met de hulp van een medewerker van het centrum administratieve stappen te zetten om terug in orde te zijn met de sociale zekerheid.

Daarnaast biedt het centrum ook huisvesting aan met een specifiek programma van hoogstens zes maanden. Tenslotte is er ook een inruilbalie waar de drugverslaafden hun spuiten en ander materiaal gratis kunnen inruilen voor nieuwe, gesteriliseerde exemplaren om zo de risico's op ziekten zoals hepatitis C of besmetting met hiv te vermijden.

Multifunctioneel gebouw

Het centrum zou de deuren moeten openen in 2023. Volgend jaar moet het lastenboek worden opgesteld en in 2020 zou de architect moeten worden aangesteld en de aanbesteding worden gedaan.

De bedoeling is een multifunctioneel gebouw van 3.500 vierkante meter op te richten tegenover de site van Thurn & Taxis, achter de Haven van Brussel, en niet in de omgeving van Ribaucourt, zoals eerst geopperd. Ook de stad Brussel, de politiezone Brussel Hoofdstad Elsene en het gerecht zijn bij het project betrokken.

Er zal beroep gedaan worden op het personeel van Transit, het crisisopvangcentrum voor druggebruikers, aangevuld met extra personeel, afhankelijk van de noden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , drugscentrum , Rudi Vervoort , verslaafden , Haven van Brussel

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni