Clerfayt: ‘De uitspraken van Jambon zijn pure cinema’

© PhotoNews
| Burgemeester van Schaarbeek Bernard Clerfayt (Défi) (r.) is niet opgezet met de uitspraken van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA).

“Pure cinema." Zo reageert Schaarbeeks burgemeester Bernard Clerfayt (Défi) op de oproep van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) aan burgervaders over het hele land om zich te scharen achter 'een gestroomlijnde aanpak van migranten'. "Het is aan zijn collega Francken om met een definitieve en werkbare oplossing te komen voor die mensen.”

De afgelopen weken vinden weer meer en meer (transit-)migranten de weg naar het Maximiliaanpark. Ook in de rest van het land, en dan vooral in West-Vlaanderen, duiken er opnieuw migranten op in de buurt van snelwegparkings langs de E40. Het verleidde staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) tot bekvechten met Brussels burgemeester Close (PS) over wie hier nu verantwoordelijk voor is.

‘Verkiezingspropaganda van Jambon’

Ook minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) mengde zich vandaag in het debat. Hij pleit voor een kordate aanpak waarin hij burgemeesters over het hele land oproept om samen met de federale regering mee te werken aan ‘een gestroomlijnde aanpak’. Voor Bernard Clerfayt (Défi), burgervader in Schaarbeek, zijn die uitspraken niets meer of minder dan ‘pure cinema’.

Bernard Clerfayt DéFi gewezen staatssecretaris Kazachgate

“Ik heb al tientallen keren gereageerd op dit soort verkiezingspropaganda”, zegt hij aan nieuwsagentschap Belga. “Tijdens de eerste zes maanden van dit jaar heeft de politiezone Brussel-Noord ongeveer 75 mensen gecontroleerd."

"Daarvan werden de mensen zonder papieren doorgestuurd naar de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ), zoals de procedure dat voorschrijft. In 89 procent van de gevallen stonden ze een paar uur of dagen later opnieuw op straat met een nieuw bevelschrift om het land te verlaten of werd het oude exemplaar vernieuwd.”

‘Sleutel tot oplossing ligt bij Francken’

Clerfayt legt de oorzaak hiervan bij staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA).

“Hij slaagt er maar niet in om met een definitieve oplossing te komen voor het probleem. De realiteit is dat mijn politiemensen hun werk doen. Ze oproepen om dat nog meer te doen, slaat nergens op zolang Francken geen efficiënte manier van werken hanteert. De sleutel tot de oplossing ligt bij hem.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?