Clerfayt herhaalt vraag om beveiligd busstation na dood migrant

© Bart Dewaele

Naar aanleiding van het busongeval waarbij maandagnacht een jonge migrant om het leven kwam, herhaalt Schaarbeeks burgemeester Bernard Clerfayt (Défi) zijn vraag om een gesloten busstation aan Brussel-Noord. “In- en uitstappen gebeurt nu op het voetpad en dat brengt niet enkel overlast, maar ook onveiligheid met zich mee”, aldus de burgemeester.

Internationale buslijnen Eurolines, Flixbus en Ouibus zijn terug te vinden in de Vooruitgangstraat, naast het Noordstation. Maar die halte is nooit goedgekeurd en een officieel internationaal busstation is er ook niet in Brussel.

Dat vindt Clerfayt niet enkel storend, maar ook onveilig. “Het is tijd dat er zoals in alle andere hoofdsteden een gesloten busstation wordt ingericht,” zegt Clerfayt aan BRUZZ. “Dat zou de reizigers meer comfort bieden, want je kan dan ook wc’s, zitplaatsen en opslagplaatsen voor bagage aanbieden. Nu wordt er veel bagage gestolen,” aldus Clerfayt.

'Contract met De Lijn heronderhandelen'

Maar bovenal denkt de burgemeester dat een gesloten busstation ook veiliger zal zijn. “Passagiers zullen niet meer moeten in- en uitstappen op de openbare weg en migranten zullen minder pogingen kunnen ondernemen om zich in of onder een bus te verstoppen.”

Clerfayt vindt dat het aan minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A) is om actie te ondernemen. “Momenteel komen de bussen van De Lijn aan op verdieping -1 van het Noordstation. Maar die komen voornamelijk overdag aan, terwijl de internationale bussen doorgaans ’s avonds of ’s nachts actief zijn. Het is tijd dat Smet het contract met De Lijn heronderhandelt zodat ook de internationale bussen onder het Noordstation kunnen aankomen,” vindt burgemeester Clerfayt.

Herbestemming gebouw gooit roet in het eten

"Er is een project lopende om een internationaal busstation op te richten aan het Noordstation. Dat weet de Schaarbeekse burgemeester ook", reageert minister Smet via zijn woordvoerder. Daar zouden op de -1 onthaaldesks voor de klanten en kaaien voor de bussen moeten komen.

"Maar het project staat op hold door de herbestemming van het CCN-gebouw waarin het Noordstation huist", aldus het kabinet-Smet. "Dit is een heel triestig en ernstig ongeluk, maar het is aan de lokale politie om de veiligheid te handhaven, klinkt het nog.

Intercitybussen

Een nieuw internationaal busstation staat gepland aan Erasmus. Interstedelijke private bussen voeren steeds meer mensen voor een prikje vanuit en naar Brussel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?