1817 Bernard Clerfayt 6

Clerfayt steunt OCMW's om werkloze jongeren te begeleiden

© Belga
21/11/2023

De Brusselse regering heeft het licht op groen gezet voor een subsidie van 240.000 euro aan vijf Brusselse OCMW's om zogenaamde NEET's te helpen opnieuw een opleidingstraject te volgen. Dat meldt minister van Werk Bernard Clerfayt dinsdag.

Een NEET is een jongere die niet aan het werk is, geen opleiding volgt en niet studeert. Hieronder vallen dus ook zowel jongeren die werkloos zijn en op zoek zijn naar werk, als jongeren in andere situaties, met name jongeren die vroegtijdig de school verlaten. In 2019 bedroeg het NEET-percentage in het Brussels Gewest 12,9 procent. In 2022 daalde dit percentage tot 9,1 procent.

"De NEET's zijn een zeer kwetsbare doelgroep, omdat het gaat om jongeren die het schoolsysteem te vroeg hebben verlaten en van de radar zijn verdwenen. Daarom is het belangrijk om dit kwetsbare deel van de bevolking te helpen de arbeidsmarkt te betreden en zich daar te ontplooien," stelt Bernard Clerfayt.

Daarom besliste de Défi-minister gepersonaliseerde pedagogische workshops voor de NEET's te ondersteunen met een bedrag van 240.000 euro. Het initiatief werd ontwikkeld door de Brusselse OCMW's van Anderlecht, Molenbeek, Brussel, Schaarbeek en Sint-Gillis in samenwerking met de Franse Gemeenschap.

De workshops bestaan sinds 2016. Na de workshop besliste 85 procent van de deelnemers een opleiding of een nieuwe workshop te volgen. Met het nieuwe budget zullen meer NEET's begeleid kunnen worden.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni