Clerfayt wil verbod op lijmvallen voor muizen

© Wikipedia
| Muizen in de cinema?

Bernard Clerfayt (Défi), minister van Dierenwelzijn, wil het gebruik van lijmvallen voor gewervelde dieren in het Brussels Gewest verbieden. De Brusselse regering heeft in eerste lezing een ontwerp van ordonnantie in die zin goedgekeurd.

Lijmvallen zijn meestal kartonnen platen die bestreken zijn met een lijm met hoge kleefkracht en die op het pad van de dieren gelegd worden. De dieren blijven er dan met hun poten en/of vacht aankleven. "Het lijden dat dan veroorzaakt wordt kan heel erg zijn volgens de tijd tussen het gevangen genomen worden en het overlijden en volgens de manier van sterven," stelt Clerfayt in een persbericht.

De minister van Dierenwelzijn vindt bovendien dat het risico groot is dat andere diersoorten in dit type val trappen en gedood worden.

“Wie met het dierenwelzijn begaan is, kan niet toestaan dat er nog lijmvallen gebruikt worden om muizen of andere knaagdieren te doden. Doden is nooit een oplossing. Preventie moet op de eerste plaats staan en vermijden dat knaagdieren zich op ongewenste plaatsen komen nestelen, er bestaan andere, minder brutale methoden."

Het ontwerp van ordonnantie wordt nu voor advies aan Brupartners en aan de Raad van State voorgelegd.

Gisteren raakte bekend dat de minister ook dolfinaria in Brussel wil verbieden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?