Close vraagt onderzoek na manifestatie tegen Israëlische annexatie op Troonplein

© KVDP-BRUZZ
| (archiefbeeld) Betoging aan het Troonplein in 2013
Updated: 29-06-2020 - 19:02

"We hebben besloten om een klacht in te dienen wegens het aanzetten tot haat op basis van etnische origine, zodat de politie de verantwoordelijke manifestanten kan identificeren en zodat justitie zijn werk kan doen", aldus Joël Rubinfeld, de voorzitter van de Belgische Liga tegen Antisemitisme. De liga wil ook dat de Association belgo-palestinienne (ABP), die de manifestatie tegen de annexatie van Palestijnse grondgebieden door Israël hebben georganiseerd, zo'n slogans veroordeelt.

De klacht komt er na de manifestatie in Brussel tegen de annexatie van Palestijnse gebieden door Israël op zondag. Een video op Twitter laat een groep manifestanten zien die tijdens de manifestatie een Arabische slogan riepen, vertaald "Khaybar, Khaybar, o Joden, Mohammed's leger zal terugkeren".

De slogan refereert naar de slag bij Khaybar tussen joden en moslims in de zevende eeuw, waarbij de joden een nederlaag leden. "Met die slogan roepen ze op tot geweld. Ze refereren naar een historisch feit waarbij joden werden uitgeroeid en aan slavenarbeid moesten doen", aldus Joël Rubinfeld.

De liga roept de politieke leiders op om een nultolerantie toe te passen ten aanzien van antisemitisme. "We kunnen geen haatdragende taal in de openbare ruimte tolereren", klinkt het bij Rubinfeld. "Die slogan heeft in 2014 al tot een strafrechterlijke veroordeling gezorgd", vult het Coördinatiecomité van Joodse Organisaties in België aan.

Close vraagt onderzoek

Brussels burgemeester Philippe Close (PS) veroordeelt dat er op zondag 28 juni tijdens een manifestatie tegen de annexatie van Palestijnse grondgebieden door Israël antisemitische slogans werden gescandeerd. Naar aanleiding van de gebeurtenissen heeft Close aan de politie gevraagd om een onderzoek te openen naar de feiten.

"Dergelijke uitlatingen zijn onaanvaardbaar en weerspiegelen allesbehalve de geest van onze hoofdstad, waarin 184 nationaliteiten dagelijks samenleven. Als burgemeester veroordeel ik deze ontsporingen sterk", stelt Close.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?