Close was in Parijs tijdens onlusten zaterdagavond

© bruzz

Brussels burgemeester Philippe Close (PS) was zaterdagavond als grote rugbyfan in Parijs toen de rellen in Brussel uitbraken. Hij duidde geen vervanger aan omdat hij voor één avond weg was, schrijft La Dernière Heure

Philippe Close is een grote fan van rugby. En dus poseerde hij zaterdagavond op Twitter trots in het Stade de France, waar Frankrijk Nieuw-Zeeland partij zou geven. Dat gebeurde twee uur voor de rellen in Brussel uitbraken.

De noodsituatie moest dus per telefoon worden afgehandeld, schrijft La DH. “De burgemeester is ’s nachts teruggekeerd. Er was altijd iemand om de contacten met de politie te verzekeren”, klinkt het op zijn kabinet.

Volgens de gemeentewet moet in afwezigheid van de burgemeester een van zijn schepenen zijn taken overnemen, zonder tegenaanwijzing de eerste schepen. Maar dat gebeurt niet altijd bij afwezigheden van korte duur, in dit geval bijvoorbeeld één enkele avond.

Over wat er de avond zelf aan voorbereiding gebeurd is, lopen de versies uiteen volgens de krant. Of er al dan niet een veiligheidsbriefing over de wedstrijd Marokko – Ivoorkust heeft plaatsgehad valt moeilijk vast te stellen. “Volgens de lokale politie is zo’n briefing gehouden”, klinkt het op het kabinet. “Zo niet zou de schade veel groter geweest zijn.”

De woordvoerder van de politiezone daarentegen, Olivier Slosse, zegt van geen veiligheidsbriefing te weten.

Rellen in Brussel

Op 11 november kwam het aan de Beurs in het centrum van Brussel voor het eerst tot rellen. In de weken daarna waren er opnieuw problemen.  
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Nieuws uit Brussel in je mailbox?