Speech van de burgemeester van Brussel Philippe Close

| Burgemeester van Brussel Philippe Close (PS).

Close wil spuitruimte voor druggebruikers openen in 2019

MD
© BRUZZ
29/08/2018

Net voor de opening van een nieuwe ‘spuitruimte’ in Luik, heeft Brussels burgemeester Philippe Close (PS) aangekondigd ook in Brussel een dergelijke plek te willen openen. “We moeten dappere keuzes durven maken”, zegt Close, die in een spuitruimte de oplossing ziet om buurten zoals de Alhambrawijk te verlossen van de overlast van druggebruikers.

Het idee van een spuitruimte, waar druggebruikers gecontroleerd en in hygiënische omstandigheden mogen gebruiken, wint al langer aan belang in Brussel. Luik is voorlopig de enige stad in België waar zo’n spuitruimte gepland staat. Die moet in september de deuren openen.

Op gewestelijk niveau heeft de Brusselse regering dan wel plannen voor een centrum voor druggebruikers aan Ribaucourt, maar die focust op medische en psychosociale begeleiding. Gebruikers kunnen er ook gebruikte naalden inwisselen voor nieuwe exemplaren. Maar een spuitruimte kan er vooralsnog niet komen. De federale wetgeving staat dat voorlopig immers niet toe.

Maar nu Luik die wet klaarblijkelijk omzeilt, wil ook Close dat doen onder het mom van de openbare veiligheid en netheid. “Vandaag moet ik kiezen en ik denk dat het tijd is om, in samenwerking met alle verenigingen op het terrein en ons ziekenhuisnetwerk, een gebruikersruimte te openen in Brussel”, klinkt het.

"We moeten verder denken dan het repressieve aspect"

Philippe Close

Burgemeester van Brussel Philippe Close

Close wil de spuitruimte in 2019 realiseren, op voorwaarde dat hij de burgemeesterssjerp nog draagt na de gemeenteraadsverkiezingen van oktober. “We moeten verder denken dan de repressieve aanpak en een sociale en hygiënische oplossing bieden”, zegt Close aan de RTBF. “Luik maakt een dappere keuze, wij moeten dat ook durven doen.”

Over een mogelijke locatie wil Close zich nog niet uitspreken, al zou de burgemeester volgens de RTBF een locatie in de Noordwijk voor ogen hebben. Daarmee zou Close ook de nabijgelegen Alhambrawijk eindelijk willen bevrijden van de overlast die gepaard gaan met druggebruik waarmee bewoners dagelijks geconfronteerd worden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , spuitruimte , drugcentrum , Druggebruik , Alhambrawijk , Philippe Close

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni