Close: 'Zero tolerance bij geweld'

© Kevin Van den Panhuyzen/BRUZZ
| Philippe Close (PS)

"Er is vrijheid van meningsuiting, maar bij geweld tegen politieagenten moet er hardhandig opgetreden worden", zegt Brussels burgemeester Philippe Close (PS). De reactie van de burgemeester komt er op een filmpje dat op de sociale media circuleert. Daarin is een agent te zien die stelt dat er, in opdracht van de Brusselse burgemeester, zoveel mogelijk mensen moeten worden opgepakt. De politie reageert ook: "We doen onze job in eer en geweten."

"Ik heb altijd respect voor de vrijheid van meningsuiting, zowat 900 keer per jaar zelfs want zoveel betogingen zijn er in Brussel", zegt Close. Zondag verliep de Mars tegen Marrakesh zonder noemenswaardige incidenten, tot na de afloop van de speeches.

Nultolerantie

De mensenmassa ging toen uiteen en heethoofden, vooral hooligans, kwamen uit de menigte om amok te maken. Daarbij probeerden ze het Berlaymontgebouw binnen te dringen en bekogelden ze de politie.

"Er is vrijheid van meningsuiting, maar van zodra er geweld wordt gebruikt tegen politieagenten en er schade wordt aangebracht aan gebouwen moet er hardhandig opgetreden worden. Dan geldt er zero tolerance voor iedereen die overlast creëert," verklaart Close.

Casseurs

"Het is geen wedstrijd, maar van zodra een groep enkel wil verwonden, wordt er opgetreden. Hoe die agent in het filmpje dat interpreteert, is nog iets anders", alsnog Close.

Ook de politie reageert. "Wij doen onze job in eer en geweten," meldt politiewoordvoerster Ilse Van de Keere nog. "We betreuren de uitspraken. De instructie van onze korpschef, in overleg met de burgemeester, was om zoveel mogelijk casseurs, mensen die vernielingen aanbrachten, op te pakken."

'Geen anti-rechts beleid'

De burgemeester benadrukt dat dit absoluut geen deel uitmaakt van een zogenaamd anti-rechts beleid. Bij de betoging van de gele hesjes werden vorige week zaterdag nog 450 aanhoudingen verricht, bij de Mars van zondag werden 97 aanhoudingen verricht.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?