© Design4E1 | Een bank die Design for Everyone onder handen nam in het Zuidstation

Collectief vertimmert 'daklozen-proof' straatmeubilair

Arnaud De Decker
© BRUZZ
14/11/2018

Het doel van het Brusselse collectief Design for everyone is simpel: straatmeubilair dat zodanig is ontworpen of aangepast dat het daklozen weghoudt, opnieuw toegankelijk maken. Gewapend met houten panelen vertimmerden de leden van het collectief onlangs een zitbank in het Weststation.

Pleinen, tunnels of (venster)banken die afgeschermd worden door hekken of waarop metalen constructies worden gemonteerd: in het Brusselse straatbeeld zijn dat geen uitzonderingen meer. Voor de oprichters van Design For Everyone is de achterliggende reden heel duidelijk. “Het zijn pogingen vanuit de overheid om overlast te vermijden, en om daklozen op bepaalde plaatsen weg te houden”, vertelt Laurent Toussaint, medeoprichter van de vzw, aan BRUZZ.

“In Brussel valt het al bij al nog mee, maar in steden als Parijs of zelfs Luik gaat het al een heel stuk verder”, vertelt Florian. “We willen voorkomen dat zulke toestanden in onze hoofdstad de norm worden, door de aandacht er op een ludieke manier op te vestigen.”

Het collectief heeft al drie interventies achter de rug, meldt de RTBF: twee in het Zuidstation, waar hekken de toegang belemmerden voor een 30-tal daklozen, en een in het Weststation in Molenbeek. Daar waren de banken in stukjes verdeeld door metalen leuningen. Onaanvaardbaar, vindt het collectief. Dus plaatsten ze houten panelen op de banken tot op de hoogte van de leuningen, zodat het voor een verkleumde dakloze een enigszins comfortabele slaapbank wordt.

Debat openen

Het collectief Design For Everyone bestaat momenteel maar uit twee mensen, maar daar komt verandering in. “Anderen hebben contact met ons opgenomen om te zien hoe we eventueel kunnen samenwerken. Sommigen zijn actief in de designwereld, dat kan zeker interessant voor onze toekomstige projecten. We willen op een creatieve manier, en vooral zonder het meubilair te beschadigen, publieke plekken weer toegankelijk maken.”

Dat het geen oplossing is op lange termijn, weten ze best. “Wat we vooral willen bereiken is de aandacht vestigen op het fenomeen", zegt Toussaint. "Ons doel is om een debat te openen, en de Brusselaars te sensibiliseren. We krijgen veel positieve respons van voorbijgangers en dat stimuleert ons om verder te doen.”

Wat Design For everyone in de komende weken van plan is willen ze nog niet kwijt, gezien het illegale karakter van de activiteiten. “Ik kan wel bevestigen dat er nog acties op komst zijn, onder andere in de buurt van Hallepoort”, aldus Florian Toussaint.

Aangepaste bank in het Weststation
© Design4E1

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Sint-Gillis, Sint-Jans-Molenbeek, Samenleving, Publieke ruimte, daklozen, sociale cohesie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni