Commissie geeft groen licht voor hervorming elektriciteits- en gasmarkt

© Belga
03/07/2018

De commissie Leefmilieu van het Brussels Parlement heeft dinsdag de ontwerpordonnantie voor de hervorming van de organisatie van de elektriciteits- en gasmarkt goedgekeurd. De groenen onthielden zich, MR stemde tegen.

De tekst, die op 20 juli door de plenaire vergadering zou moeten worden goedgekeurd, schept onder meer het kader voor de nakende omschakeling van de Brusselse gasmarkt van 'arm' naar 'rijk' gas. Een van de speerpunten van het luik 'elektriciteit' is de invoering van de slimme elektriciteitsmeter. Maar een amendement bepaalt dat die pas na een nieuwe kosten-batenanalyse veralgemeend zal uitgerold worden.

Voorts wordt de wetgeving aan een aantal Europese richtlijnen aangepast en komen er heel wat aanpassingen, onder meer op sociaal vlak. Zo wordt het makkelijker om het statuut van beschermde afnemer aan te vragen, worden afnemers met betalingsmoeilijkheden beter beschermd tegen afsluiting in de winter en wordt de ondersteuning vanuit de OCWM's naar kwetsbare gezinnen verbeterd. Ook de bevoegdheden van de Brusselse energieregulator Brugel wordt aangepast.

Zonnedelen

De groenen reageerden woensdag verheugd dat de meerderheid instemde met een amendement dat zonnedelen mogelijk maakt. Dat systeem voorziet dat een eigenaar van zonnepanelen zijn elektriciteitsproductie kan delen met de buren, zodat de energie meteen gebruikt wordt en ze niet in het netwerk moeten worden ingebracht. "Het is nu aan de regering om hiermee aan de slag te gaan", reageerde Arnaud Verstraete na de stemming.

Oppositiepartij MR stemde tegen, onder meer omdat de hervorming geen grondige aanpassing doorvoert van het statuut van beschermde klant, die betalingsproblemen heeft en beroep kan doen op steun en een sociaal tarief. Het huidige systeem is volgens de Franstalige liberalen niet efficiënt in verhouding tot het aantal rechthebbenden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , elektriciteit , gas , Brugel , Leefmilieu , Brussels Parlement

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni