Congolese Salima mag toch opleiding afmaken voor uitwijzing

© Facebook atheneum van Elsene

De 18-jarige Salima uit Congo werd normaal gezien uitgewezen door de Dienst Vreemdelingenzaken, maar mag nog in België blijven tot 15 september 2018. Zo kan ze haar diploma Marketing nog halen aan het Koninklijk Atheneum van Elsene. “Het lijkt erop dat ik geluk heb.”

Salima kwam drie jaar geleden als minderjarige vanuit Congo naar België voor ooroperaties die enkel hier worden uitgevoerd. Tussen de operaties zat veel tijd en dus schreef Salima zich in voor een opleiding Marketing aan het Koninklijk Atheneum van Elsene.

De medische ingrepen zijn intussen achter de rug en Salima’s visum is dus al een tijdje vervallen. Begin dit jaar vroeg de DVZ dan ook om haar uitwijzing, net in de helft van het laatste jaar van haar tot nu toe vlekkeloos verlopen opleiding.

Stage en diploma

Heel wat medestudenten en leerkrachten namen het op voor Salima en protesteerden tegen de uitwijzing. De Congolese nam ook een advocaat onder de arm, die pleitte om haar vrij te laten op basis van artikel 8 van het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens. Daarin staat dat iedereen "het recht heeft op eerbiediging van het privé familie- en gezinsleven".

Zij kunnen nu opgelucht ademhalen, want de DVZ verlengt haar verlopen visum tot en met 15 september. Salima heeft daarvoor een akkoord getekend met de dienst. Ze mag haar jaar nog afmaken en een professionele stage afmaken in of vanuit België. Daarna moet ze weer naar Congo.

Zelf reageert Salima opgetogen maar voorzichtig. “Het lijkt erop dat ik geluk heb, maar ik wacht nog even de verdere voortgang van de procedure af,” zegt ze bij de RTBF.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?