| Salima volgt al drie jaar les op het atheneum van Elsene.

Klasgenoten proberen Salima nog voor uitwijzing aan diploma te helpen

Godfried Roelant
© BRUZZ
07/02/2018

Met een online petitie proberen klasgenoten en sympathisanten de uitwijzing van het Congolese meisje Salima (nog even) te voorkomen. Drie jaar geleden kwam ze naar hier voor een dubbele operatie aan haar oren. Tegelijkertijd schreef ze zich in aan het atheneum van Elsene, maar door een verlopen visum dreigt ze nu haar diploma mis te lopen.

Bijna 3.000 mensen hebben zich via een online petitie bekommerd om het lot van Salima. Zij kwam drie jaar geleden als minderjarige vanuit Congo naar Belgie om zich te laten opereren aan haar oren. Nu de medische ingrepen achter de rug zijn, vervalt haar visum en verblijft ze in afwachting van haar uitwijzing in een gesloten centrum.

‘Hopelijk mag ze haar schooljaar afmaken’

Het meisje dreigt daardoor haar diploma marketing mis te lopen aan het atheneum van Elsene. Ze had zich in die school ingeschreven omdat er heel wat tijd zat tussen de twee operaties die ze moest ondergaan.

Salima was aandachtig tijdens de lessen en geraakte zonder grote problemen in het zesde jaar. We hopen dat ze tenminste de kans krijgt om haar schooljaar af te maken

Directie atheneum van Elsene

“Salima is een moedig meisje dat snel progressie maakte en zich in een korte periode de Franse taal eigen maakte. Dat leverde haar na verloop van tijd ook een warme vriendenkring op. Ze was aandachtig tijdens de lessen en geraakte zonder grote problemen in het zesde jaar. We hopen dat ze tenminste de kans krijgt om haar schooljaar af te maken”, vertelt de directie van het atheneum.

Medeleerlingen vragen uitleg

Die hoop koesteren ook de vrienden van Salima en daarom trokken ze vandaag naar het kabinet van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). Die had geen tijd om hen te ontvangen, maar ze konden er wel drie brieven afgeven aan het onthaal.

Daarin vragen de medeleerlingen onder meer dat Francken op de school komt uitleggen waarom Salima niet de kans krijgt om haar studies af te maken. Het kabinet van de staatssecretaris is voorlopig niet bereikbaar voor commentaar.

Recht op privéleven

De advocaat van Salima zegt aan BRUZZ dat het bij de Brusselse raadkamer pleitte om Salima vrij te laten op basis van artikel 8 van het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens. Daarin staat dat iedereen "het recht heeft op eerbiediging van het privé familie- en gezinsleven".

Dat argument werd door de rechter verworpen omwille van eerder uitgevaardigd bevel tot uitwijzing in september vorig jaar. De Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) volgt die redenering.

Maar volgens de verdediging geldt die redenering niet omdat daar toen onmiddellijk beroep tegen werd aangetekend. Het advocatenkantoor liet al weten ook tegen deze uitspraak dezelfde methode te hanteren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene , Samenleving , atheneum Elsene , Salima , Theo Francken

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni