Coronabarometer naar code oranje overgeschakeld

Discotheek Mirano Discotheek Mirano
© Mirano
| (archiefbeeld) Discotheek Mirano. Na een maandenlange sluiting kunnen discotheken en nachtclubs opnieuw de deuren openen.
© Mirano
| (archiefbeeld) Discotheek Mirano. Na een maandenlange sluiting kunnen discotheken en nachtclubs opnieuw de deuren openen.

Sinds middernacht is het rijk der vrijheid opnieuw iets meer in zicht. De coronabarometer schakelde over van code rood naar oranje en dat gaat gepaard met een aantal versoepelingen. Het nieuwe koninklijke besluit (KB) wordt in de loop van de dag gepubliceerd.

Na een maandenlange sluiting kunnen discotheken en nachtclubs opnieuw de deuren openen, net zoals de 'dynamische binnenactiviteiten'. Dat gaat wel gepaard met maatregelen. Zo moet het personeel een mondmasker dragen en is de coronapas verplicht. In de voor het publiek toegankelijke binnenruimten is het gebruik van een luchtkwaliteitsmeter (CO2) verplicht.

Ook op het vlak van capaciteit gelden beperkingen. Die wordt vastgelegd op 200 mensen, maar wie meer bezoekers kan ontvangen mag tot een capaciteit van 70 procent van de zaal gaan. Locaties die de prima luchtkwaliteit van 900 ppm CO2 kunnen bereiken, worden beloond en mogen de capaciteit optrekken tot 100 procent. Wie echter vaststelt dat de luchtkwaliteit boven de limietwaarde van 1.500 ppm gaat, moet de capaciteit beperken.

Die regels gelden ook voor niet-dynamische binnenactiviteiten, denk aan een concert of een theater, al mag de capaciteit daar wel tot 80 procent worden gevuld. Dat percentage is ook van toepasing op alle buitenactiviteiten. Die laatsten kunnen dan weer tot 100 procent vullen, mits ze werken met compartimenten van maximaal 2.000 mensen of indien er bijkomende 'anticrowdingmaatregelen' worden genomen na een positief advies van de Lokale Veiligheidscel.

Geen verplicht sluitingsuur

De horeca heeft vanaf middernacht dan weer geen verplicht sluitingsuur meer. Ook de mondmaskerplicht verdwijnt er, zij het niet voor het personeel, net als de beperking van het aantal mensen aan een tafel of de verplichting om zittend te consumeren. Consumeren aan de toog is ook opnieuw toegelaten. Wanneer er veel wordt bewogen en de streefwaarde 900 ppm CO2 niet wordt nageleefd, moet het aantal klanten beperkt worden tot 70 procent van de capaciteit.

Er gelden vanaf vrijdag ook geen beperkingen meer op het maximaal aantal klanten dat mag worden ontvangen in winkels, handelszaken en winkelcentra, noch op het aantal personen met wie samen mag worden gewinkeld. Ook markten mogen met meer dan twee personen worden bezocht en het sluitingsuur voor nachtwinkels wordt opgeheven.

Reisregels aangepast

Los van de barometer besliste het Overlegcomité vorige week komaf te maken met de mondmaskerplicht voor kinderen van 6 tot 12 jaar, zowel op school als elders. Die maatregel gaat echter pas op zaterdag 19 februari in. Daarnaast worden ook de reisregels aangepast: de coronasituatie in het land van herkomst is daarbij niet langer bepalend, maar wel de vaccin-, herstel- of teststatus van reizigers.

Tot slot gaat ook de telewerkverplichting op de schop, al wordt die wel vervangen door een aanbeveling om thuis te werken waar dat mogelijk is. De nieuwe maatregelen traden om middernacht in werking, met uitzondering dus van de mondmaskerplicht, en gelden in principe tot 27 april. Het Overlegcomité komt mogelijk ook wel al vroeger opnieuw samen om de epidemiologische situatie te evalueren en eventueel te schakelen naar code geel.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?