Coronaproof offerfeest vindt plaats op 31 juli

© Photonews
| Archiefbeeld Offerfeest.

De moslimgemeenschap in België zal dit jaar het Offerfeest, in moslimkringen Aïd El Adha genoemd, vieren op vrijdag 31 juli. De Moslimexecutieve roept de moslims op om de coronamaatregelen ook op die feestdag strikt na te leven.

Op de derde dag van de jaarlijkse bedevaart naar Mekka laten moslimfamilies traditioneel een dier op rituele wijze slachten, om het daarna samen op te eten of te verdelen onder armen, buren en familieleden. Bij moslims in België en Nederland gaat het vaak om een schaap, een lam of een geit.

Het Offerfeest wordt gevierd ter ere van de profeet Ibrahim, die bereid was zijn zoon te offeren. Toen Ibrahim zijn zoon ter ere van God met een mes wilde doden, sneed het mes niet. God stond daarop toe dat een ram de plaats van de zoon mocht innemen.

Coronamaatregelen

Elk jaar komen moslimfamilies samen om zelf een dier te slachten. Door de coronacrisis zal dat er dit jaar misschien net iets anders in zijn werk gaan. Vele moslims zullen 's ochtends naar de moskee gaan voor het Aïd-gebed. Voorzitter Mehmet Üstün van de Moslimexecutieve wijst erop dat de coronamaatregelen nog steeds van kracht zijn.

Zo is het bijvoorbeeld verplicht om een mondmasker te dragen in de moskee, die maximaal 200 gelovigen kan ontvangen. Iedereen moet een eigen gebedsmatje meebrengen, er geldt een samenscholingsverbod en het is niet toegelaten om elkaar te groeten met een hand of een kus. Wie de moskee betreedt, komt er pas na het gebed opnieuw uit. De Moslimexecutieve vraagt ouderen en zieken niet naar de moskee te komen.

Mehmet Üstün erkent dat de maatregelen het Offerfeest minder aangenaam zullen maken. "Maar ze blijven noodzakelijk voor de gezondheid en het leven de medeburgers. Het Offerfeest is bij uitstek een bezinningsmoment over medeleven en solidariteit. Zeker in de huidige context zijn dat nobele waarden die nagestreefd moeten worden."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?