Crèche krimpt: Kind&Gezin stuurt zorginspectie

© BX1

Kinderdagverblijf ’t Kruimeltje in Elsene – dat op 1 november de deuren sluit – werd in oppervlakte verkleind. Volgens bezorgde ouders voldeed de crèche daarbij een tijdlang niet meer aan de normen. Kind en Gezin stuurt de zorginspectie om de situatie te controleren.

In februari raakte bekend dat de Scholengroep Brussel drie kinderdagverblijven in Elsene en Sint-Gillis zou sluiten, waaronder crèche ’t Kruimeltje. De plaatsen verdwijnen niet, maar verhuizen. Het grootste deel gaat naar de nieuwe Comeniuscampus in Koekelberg.

Maar volgens bezorgde ouders van kinderdagverblijf ’t Kruimeltje zal de crèche niet enkel sluiten. Ze moesten met lede ogen aanzien hoe de crèche onaangekondigd werd verkleind in oppervlakte.

“Op 11 juni werd er plots een ruimte afgesloten om daar werken in uit te voeren. Daarmee voldeed de crèche wel nog aan de normen voor de totale oppervlakte, maar werd de rustruimte te klein volgens de regels,” klinkt het bij de ouders die anoniem wensen te blijven.

Dat is volgens Sabine Winters van de Scholengroep niet correct. “Omdat de crèche in november sluit, zijn er minder inschrijvingen en minder kinderen voor dezelfde oppervlakte. We voldoen aan alle regels van Kind en Gezin.”

Klacht

Toch dienden de ouders opnieuw klacht in bij Kind en Gezin. Hun bezorgdheid had immers niet enkel betrekking op de verkleinde ruimte, maar ook op de werken die er mogelijk zouden plaatsvinden.

“We hoorden dat daar werken zouden plaatsvinden terwijl onze kindjes daar nog zijn. Dat allemaal om er tegen 1 september onthaalkasjes van te maken voor het aangrenzende kleuterschooltje,” aldus een bezorgde vader wiens kindje al een andere plek werd aangeboden.

Kind & Gezin gaat de klacht nu onderzoeken. De zorginspectie zal eerstdaags de crèche bezoeken. Nele Wouters: “Na de eerste klacht bezorgde het kinderdagverblijf ons een plan van aanpak waarin ze de veranderingen uitlegden. Dat zag er toen goed uit. Na deze klacht kunnen we moeilijk anders dan de inspectie te sturen. Kind en Gezin volgt de situatie nauwgezet op,” klinkt het.

Onthaalmoeders

Het verhaal van de crèche-sluitingen in Elsene zorgde eerder al voor commotie, onder meer in de Raad van de Vlaamse Gemeenschapscommissie.

Om de verloren capaciteit in dit deel van Brussel op te vangen, beloofde het VGC-college in maart om nieuwe onthaalouders te zoeken in Elsene en Sint-Gillis. Die zoektocht leverde vandaag twee nieuwe onthaalouders op.

“Dat klinkt misschien niet zo veel, maar onthaalouder is een knelpuntberoep,” vertelt Anton Maertens, woordvoerder van aftredend staatssecretaris Bianca Debaets (CD&V). “Bovendien loopt de campagne nog en vinden we mogelijk nog nieuwe kandidaten.

Wanneer de twee nieuwe onthaalouders van start zullen gaan, is nog niet geweten. “Eerst worden ze nog opgeleid. Nadien zullen ze elk zo’n tien kinderen kunnen opvangen,” klinkt het.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?