Crisiscentrum en OCAD volgen schietpartij Utrecht nauw op

© Facebook politiezone Marlow (Oudergem - Ukkel - Watermaal-Bosvoorde)
| Archiefbeeld
Updated: 18-03-2019 - 14:06

Het Federale Crisiscentrum en het Belgische Orgaan voor de Coördinatie en de Analyse van de Dreiging (OCAD) volgen de situatie in Utrecht nauw op. Daar vond maandagmiddag een schietpartij plaats op een tram. De Nederlandse politie onderzoekt intussen de mogelijkheid tot schietpartijen op andere plaatsen. "Maar bij ons zijn er voorlopig geen aanwijzingen dat maatregelen nodig zijn," aldus het Crisiscentrum.

Het Belgische Crisiscentrum verzamelt momenteel zoveel mogelijk informatie en bespreekt de situatie vervolgens doorlopend met verschillende actoren, zoals OCAD en de federale politie.

OCAD laat ook weten dat de communicatie volop aan de gang is, en dat het te vroeg is om te spreken over een eventuele aanpassing van het dreigingsniveau in België.

Er zijn voorlopig dus geen maatregelen over verscherpte veiligheid op de Brusselse vervoersnetten of in de openbare ruimte. Bij de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB wordt gewacht op eventuele instructies van het Crisiscentrum, mocht verscherpte veiligheid wenselijk zijn. “Maar we verwachten dat niet meteen en dus blijft alles voorlopig normaal,” zegt de MIVB-woordvoerder.

Ook veiligheidsdiensten alert

Ook de Belgische veiligheidsdiensten zijn waakzaam en volgen de situatie in Utrecht op de voet op. Dat heeft premier Charles Michel laten weten in een reactie op de schietpartij op een tram in de Nederlandse stad Utrecht.

"Onze gedachten zijn bij onze Nederlandse vrienden. Onze diensten zijn waakzaam en volgen de situatie in Utrecht op de voet. We staan paraat om te helpen waar we kunnen", aldus de premier op Twitter.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?