'Daklozen en sans-papiers hebben amper toegang tot zorg'

© Kevin Van den Panhuyzen
| Sans-papiers verhuizen naar een leegstaand gebouw in Vorst (archiefbeeld)

Mensen zonder papieren of een dak boven hun hoofd hebben zo goed als geen toegang tot zorg. Dat is de conclusie van Dokters van de Wereld, dat 6.500 mensen bevroeg in Brussel en in Antwerpen.

Volgens een nieuw rapport van Dokters van de Wereld is de toegang tot zorg voor sans-papiers en daklozen zo goed als onbestaande. Die toestand is volgens de ngo "alarmerend", schrijft De Morgen. In zeven Europese landen werden 29.000 mensen bevraagd.

In België ging Dokters van de Wereld langs bij 6.500 mensen in Brussel en Antwerpen. Uit de resultaten van de bevraging blijkt dat vier vijfden van de mensen zonder papieren en daklozen geen toegang tot zorg had, tot ze in contact kwamen met de medische ngo.

De mediaanleeftijd van de bevraagden is 34 jaar. Bijna 30 percent van de bevraagden verkeert in een fysiek slechte gezondheid. "Vaak een gevolg van het leven op straat, in woningen van zeer slechte kwaliteit of te weinig voeding die ze tot zich nemen", zegt voorzitter van Dokters van de Wereld Ri De Ridder.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?