© BRUZZ/Kevin Van den Panhuyzen | In Elsene lopen honderden mensen mee met de betoging tegen seksueel geweld.

Dan toch geen sluiting El Café en Le Waff na klachten seksueel geweld

© BRUZZ
15/10/2021

El Café en Le Waff, twee cafés in de studentenbuurt van Elsene, moeten voorlopig dan toch niet sluiten na verschillende aantijgingen van seksueel geweld. De voorzitter van de gemeenteraad, Monica Frassoni (Ecolo) had nochtans op Facebook geschreven dat beide cafés zouden sluiten, maar dat wordt ontkend door één van de cafés en de kabinetschef van burgemeester Christos Doulkeridis (Ecolo).

In Elsene kwamen donderdagavond 1.300 mensen op straat tegen seksueel geweld. Een delegatie van hen werd ook ontvangen door de burgemeester en de voorzitter van de gemeenteraad, Monica Frassoni (Ecolo). Zij liet via een Facebook-post na afloop weten dat beide cafés dicht moeten. Die informatie blijkt niet te kloppen, zo bevestigt kabinetschef van Christos Doulkeridis Aline Lacroix aan onze redactie. "Het onderzoek is lopende. De burgemeester heeft op wettelijk vlak geen toegang tot de dossiers en heeft daarom geen kennis van alle elementen die een sluiting zouden rechtvaardigen", klinkt het.

Ook El Café zelf ontkent dat er sprake zou zijn van een sluiting. "We zijn vandaag gewoon open. Wat de pers allemaal schrijft moet met een serieuze korrel zout genomen worden, net als alle andere aantijgingen die naar ons toe geslingerd worden", reageert een medewerker telefonisch.

Op vraag van de betogers wordt hoe dan ook de politieaanwezigheid in de buurt ‘in de mate van het mogelijke’ opgedreven. Binnen een maand komt er een evaluatie, meldt Frassoni op haar Facebookpagina.

De betoging kwam er nadat twee jonge vrouwen hun traumatische ervaring hadden gedeeld op de Instagrampagina van ‘Féminisme Libertaire Bruxelles’. Een barman van Le Waff zou hen gedrogeerd en verkracht hebben in het café. Op sociale media circuleerde het bericht dat die barman overgeplaatst zou zijn naar El Café, een andere bar in de buurt. Sindsdien wordt er op sociale media opgeroepen tot een boycot van beide cafés. De voorbije dagen getuigde een tiental vrouwen op sociale media over gelijkaardige verhalen in dezelfde cafés.

Noot van de redactie: in een eerdere versie van dit artikel stond dat beide cafés wel degelijk gesloten werden. Deze foutieve informatie werd rechtgezet.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie