1.300 betogers in Elsene voor mars tegen seksueel geweld: 'We zijn bang'

© BRUZZ
14/10/2021
Updated: 15/10/2021 12.41u

In Elsene betogen donderdagavond meer dan duizend mensen tegen seksueel geweld tegen vrouwen. De mars wordt georganiseerd nadat twee jonge vrouwen vorige week gedrogeerd en misbruikt zouden zijn geweest in een bar vlakbij de begraafplaats van Elsene. De politie spreekt van 1.300 deelnemers. "De slachtoffers moeten geloofd worden."

Begin deze week werd een barman van Waff, een café vlakbij de populaire studentenbuurt rond de begraafplaats van Elsene, beschuldigd van de verkrachting van twee vrouwen. Hij zou hen gedrogeerd en verkracht hebben in het café. Waff reageerde op de aantijgingen door de barman "uit voorzorg" op non-actief te zetten. Nog op sociale media circuleerde het bericht dat die barman overgeplaatst zou zijn naar El Café, een andere bar in de buurt.

Sindsdien wordt er op sociale media opgeroepen tot een boycot van beide cafés. De voorbije dagen getuigde een tiental vrouwen op sociale media over gelijkaardige verhalen in dezelfde cafés. Burgemeester Christos Doulkeridis (Ecolo) belooft de uitgaansbuurten vrouwvriendelijker te maken en het Brusselse parket voert een onderzoek naar de mogelijke verkrachtingen vorige week.

Malfrap, een "feministische en revolutionaire" afdeling van de studentenvakbond aan de ULB, riep op tot een betoging vanaf de begraafplaats van Elsene . Tijdens het protest hebben Waff en El Café de deuren gesloten gehouden, "om het personeel en de klanten te beschermen", aldus de uitbaters van beide cafés. Zij roepen donderdag op tot kalmte en zeggen de mars te steunen. "Wij steunen de slachtoffers", klinkt het. "Maar het is onaanvaardbaar dat onze opdieners en klanten beledigd en lastig gevallen worden."

Seksuele intimidatie

Voor de gesloten deuren van El Café verzamelen honderden mensen, jonge vrouwen vormen de meerderheid, rond 20 uur voor de poort van de begraafplaats. "Verkrachter, het is jouw beurt om bang te zijn", roepen de betogers, 1.300 volgens de politie, terwijl ze richting het Fernand Cocqplein stappen. Daar staat een ontmoeting gepland met Doulkeridis.

"Ik ben al vaak slachtoffer geweest van seksuele intimidatie. Het kan overal gebeuren, op een terras, op straat, of een man toont plots zijn geslachsdeel op de metro", zegt Moreani, terwijl er op de achtergrond slogans tegen de politie klinken.

"We dienen vaak geen klacht in, omdat we bang zijn dat de dader wraak neemt. Maar we zijn ook bang van de politie, we vertrouwen hen niet. Ik heb veel vriendinnen die al klacht hebben ingediend, maar als je geen bewijs hebt, geloven ze je niet."

'Trauma's'

Dat zegt ook een andere betoger. "Ik heb enkele jaren geleden problemen gehad in een café, niet als klant, maar als opdienster", vertelt Olivia. "Ik wist niet hoe ik moest reageren. Ik heb nooit klacht durven indienen, en toen ik een juriste had geconsulteerd, vertelde zij mij dat het woord tegen woord is."

"De slachtoffers moeten geloofd worden", aldus Moreani nog, een boodschap die de betogers de hele mars lang uitschreeuwen. "Voor ons is het al schaamtelijk. Hoe moeten wij erover praten als men ons niet gelooft? En dat terwijl dit trauma's zijn voor elke vrouw die zoiets meemaakt."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni