| De Zuidfoor op 23 juli 2022

Dan toch geen uitzondering op geluidsnormen voor Zuidfoor: Close trekt besluit in

Rojin Ferho
© BRUZZ
13/07/2023
Updated: 13/07/2023 15.31u

De Zuidfoor mag deze zomer dan toch niet afwijken van de opgelegde geluidsnormen. Door een administratieve fout is burgemeester Close (PS) donderdagochtend op zijn eerdere beslissing teruggekomen, nog voor de zitting met enkele misnoegde buurtbewoners bij de Raad van State donderdagnamiddag kon plaatsvinden.

Een tiental buurtbewoners wilde de beslissing van burgemeester Close (PS) aanvechten bij de Raad van State, om Stad Brussel administratief in gebreke te stellen. Volgens hen is de procedure voor de aanvraag niet correct verlopen. Dat wordt bevestigd door Fabian Maingain (Défi), schepen voor Economische Zaken, aan BRUZZ. In de aanvraag zou een verkeerde datum zijn geslopen.

Nog voor de Raad van State donderdagnamiddag een uitspraak kon doen, besliste Close om de door hem toegekende uitzondering op de geluidsnormen terug te trekken.

De buurt reageert opgelucht: "Dit voelt aan als een overwinning”, zegt Goedele Desmet. “Op een evenement dat vijf weken duurt, is het niet logisch om een uitzondering op de geluidsnormen in te voeren. De Zuidfoor duurt gewoonweg veel te lang.”

‘Dit voelt aan als een overwinning’

Goedele Desmet, buurtbewoner Zuidfoor

De buurtbewoners maken zich, ondanks het terugtrekken van de uitzondering, toch nog zorgen, maar dan over de naleving van de geluidsnormen. “We moeten er nu voor zorgen dat de normen gecontroleerd worden en gesanctioneerd indien er een overtreding is”, vertelt Desmet. “We vrezen dat hier een gedoogbeleid zal ontstaan.”

Of dit ook een overwinning is voor de zomer 2024, daar bestaat bij de buurt nog twijfels over. “Ik hoop dat ze hun lesje nu wel hebben geleerd, en indien van niet, dan vechten we het volgend jaar opnieuw aan”, klinkt het.

Foorkramers

De foorkramers op de Zuidfoor zijn niet te spreken over het besluit. “Voor foorkramers die geanimeerde attracties aanbieden, is dit een ramp”, reageert Fabienne Vandonghen, vertegenwoordiger van de foorkramers.

Volgens Vandonghen gaat het maar over een kleine groep tegenstanders. “Een tiental buurtbewoners. Als zij werkelijk zoveel last ondervinden, dan vraag ik mij af waarom ze hier in de eerste plaats zijn komen wonen. De foor bestaat al meer dan 140 jaar.”

De foorkramers vinden overigens dat ze al genoeg hebben ingeboet. “Het lawaai gaat om 22 uur naar beneden, en om 23 uur gaat de muziek uit”, zegt Vandonghen. "Door die tegemoetkoming hebben de foorkramers een uur minder lang inkomsten en dat bedrag loopt na zes weken aardig op. "Wij zijn 37 dagen open, dus dat zijn 37 uren die wij ingeleverd hebben. Wij zijn bijna een maandloon kwijt."

Intussen is de opbouw van de Zuidfoor volop aan de gang. Die is vanaf zaterdag 15 juli open voor het publiek en duurt tot en met 20 augustus.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , Zuidfoor , Raad van State , burgemeester Philippe Close , buurtbewoners , uitzondering geluidsnormen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni