Podcast

De laatste aflevering van BRUZZ-podcast 'Wandelen naar Congo'

Margot Otten
© BRUZZ
20/06/2020

Op 30 juni 2020 zal het zestig jaar geleden zijn dat Congo onafhankelijk werd na de kolonisatie door België en daarvoor koning Leopold II. De sporen van die kolonisatie zijn nog zichtbaar in Brussel. De koloniale geschiedenis in de stad en gevolgen ervan ontdek je in deze vierdelige podcastreeks.

In de laatste aflevering hoor je Primrose Ntumba en Salomé Ysebaert. Ze maken deel uit van de Congolese diaspora maar groeiden op in Brussel. De opnames zijn gemaakt in het begin van de lente en op het einde van de coronacrisis. Toen hadden we er nog geen idee van dat er deze maand zo’n beweging op gang zou komen om ons straatbeeld te dekoloniseren.

Samen wandelen we langs het standbeeld van Leopold de tweede aan Troon, de Brederodestraat en het Jubelpark.

Primrose Ntumba heeft intussen al verschillende buitenlandse media te woord gestaan over de impact van koloniale geschiedenis op heden. Ze werkt in het Brussels parlement als parlementair medewerkster voor one-Brussels-sp.a en zet zich daar ook in voor de dekolonisering.

Primrose Ntumba

Salomé Ysebaert volgt African Studies aan de Universiteit van Gent. Ze schrijft een masterthesis over het musée des Civilations noires in Senegal. Waar ze ook twee maanden verbleef. Salomé doet onderzoek naar hoe het museum zelf een visie kan ontwikkelen over de geschiedenis van Afrika. En hoe het zelfbeeld van Afrikanen is beïnvloed is door de Europanen. Salomé onderzoekt ook hoe het museum dat zelfbeeld wil verbeteren.

Luister hier naar de vierde aflevering.

Je kan deze podcast-reeks ook beluisteren via je favoriete podcastapp: Apple Podcasts, Spotify, Google Podcasts, TuneIn. Dit was de laatste aflevering van deze reeks. De vorige afleveringen kan je ook beluisteren op de BRUZZ podcast-pagina.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , dekolonisatie , Kolonisatie , wandelen naar congo

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni