| Niet-begeleide minderjarige vreemdelingen in het centrum van Artsen Zonder Grenzen (archiefbeeld).

De Moor maakt budget vrij voor huis minderjarige vluchtelingen

Jasmijn Post
© BRUZZ
03/08/2022

De ministerraad keurde op voorstel van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) de herverdeling goed van de kredieten voor 2022. Daarin werd ook budget voorzien voor het huis voor minderjarige vluchtelingen in Brussel. De praktische uitwerking wordt mogelijk in de loop van de maand duidelijker.

Halverwege juli kwam het opvangproject van Artsen Zonder Grenzen ten einde. Afgelopen week raakte bekend dat staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) het project met het Brussels Gewest wil verder zetten. Er zijn daarvoor budgetten vrijgemaakt, al is niet duidelijk voor hoe lang. Vanaf september zou er al een nieuw centrum openen, is de ambitie. De gesprekken zijn gaande tussen het kabinet van de Moor en het Brussels Gewest.

Artsen Zonder Grenzen – de organisatie die het project begon – vreest dat er moeilijkheden kunnen ontstaan tijdens het zoeken naar een nieuwe opvangstructuur als het om een tijdelijk budget gaat. "Eigenaren van opvangstructuren vragen vaak een huurperiode vanaf drie jaar," zegt woordvoerder Steven De Bondt.

De opdracht van Artsen Zonder Grenzen bestaat eruit om hulp te bieden in crisissituaties, niet om permanente structuren op te zetten. Om die reden draagt de ngo het project over aan de regionale en federale overheid. Toch blikt woordvoerder De Bondt tevreden terug op de behaalde resultaten. "Jarenlang is beweerd dat het onmogelijk was om zo’n project uit te bouwen. We hebben laten zien dat het kan en dat het nuttig is." De structuur bood in nog geen jaar tijd opvang en begeleiding aan 270 minderjarigen.

Het grote verschil tussen de opvangstructuur van Fedasil en Artsen Zonder Grenzen is dat de kinderen op de vlucht niet werden verplicht om zich te registreren. "We wilden deze kinderen een douche aanbieden en ze laten uitrusten bij ons. Vervolgens kunnen ze zich inlichten over wat hun opties zijn. Ze willen vaak verder reizen, maar ze hebben recht op opvang, zo staat in het Kinderrechtenverdrag dat België mee heeft ondertekend.”

'Voor wie de overheid niet vertrouwt'

Ook de Moor heeft budgetten vrijgemaakt om het project voort te zetten met het Brussels Gewest. Ze herinnert er op Twitter wel aan dat er ook voor dit project al hulpverlening bestond voor deze groep minderjarigen op de vlucht. Fedasil beheert opvanghuizen voor deze doelgroep, en er bestaat ook een systeem van opvang door voogden.

"Minderjarigen die zich aanbieden bij Fedasil worden altijd opgevangen, helaas willen sommige jongeren dat niet," schrijft ze op het sociale medium. "Het inloophuis wordt opnieuw opgestart in september, in samenwerking met het Brussels Gewest, voor zij die overheid niet vertrouwen..."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni