De warmste plekjes van Brussel

© Mathias Ripp via Flickr

Met een snijdende wind, temperaturen rond het vriespunt en mogelijks zelfs sneeuw, zoekt de homo brusselicus beschutting. BRUZZ selecteerde de 7 warmste plekjes. James, de pantoffels!

Vertigo – Pepercocktails aan de open haard

Een cocktail slurpen aan een knetterend haardvuur, het kan niet zomaar overal in Brussel. Gelukkig vult het hippe Vertigo die lacune op. Oké, hun anders zo zonovergoten patio laat je in deze barkoude wintermaanden beter links liggen maar hun knetterende open haard, lekker traditioneel omgeven door rode baksteen maakt dat allemaal goed. Maak het gerust nog iets heter met hun cocktail op basis van Szechuanpeper.

Le Taj – Het pikantste pikante gerecht

Het Indische gerecht Vindaloo, een curry uit de Goastreek in het westen van India, staat bekend als een van de pikantste gerechten ter wereld. Het staat bij de meeste Indische restaurants wel op de kaart, maar Le Taj uit Sint-Gillis krijgt hier een eervolle vermelding. Zij krijgen op restaurantrecensieapp Yelp verschillende complimenten over de vurigheid van hun Vindaloo. Er is trouwens nog meer goed nieuws. Le Taj levert aan huis, dus je kan in je fleecedekentje gewikkeld smullen van de stomende lekkernij.

Lovina Spa – Turks zweten in de hammam

Op de redactie zijn we het roerend over eens. Er is een schrijnend tekort aan sauna’s in Brussel. Het is zelfs zo erg gesteld dat Brusselaars die willen zweten nog niet zo lang geleden best terugvielen op een mobiele sauna van het Fins Cultureel Instituut. Gelukkig zijn er toch een aantal permanentere alternatieven. Homosauna’s floreren al een tijdje in Brussel maar daarnaast heb je aan Thurn & Taxis ook de hammam Lovina Spa. In het Turks badhuis geniet je niet alleen van een stoombad, maar kan je ook terecht voor een verkwikkende massage. Ook net over de gewestsgrens in Vilvoorde kan je bij Aqua Heaven terecht voor een verkwikkende saunasessie.

My Tannour – Koken met vuur

Er zijn in Brussel hopen Italiaanse restaurants die hun pizza’s in een oven met houtvuur bereiden. Zo wordt hier op de redactie voor de lunch regelmatig gezwicht voor de knapperige korsten van La Campagnola. Mag het eens iets anders zijn dan kan je naar My Tannour voor een smakelijke hap Syrische streetfood. De broodjes en het vlees worden ter plaatse bereid in grote kleiovens waar de vlammen gretig aan likken. Onze restaurantrecensent gaf My Tannour eerder al vier welverdiende sterren maar ook Gault Millau valt voor de broodjes van chef Georges.

Barrio – Hete schijven in een hete kelder

Het Brusselse nachtleven is wel wat plekken rijk waar je jezelf okselvijvers danst. We hebben ons zelfs laten vertellen dat er bovenin technotempel Fuse wel eens in ontblote bovenlijven gefeest wordt. Toch zijn er weinig zalen zo zweterig als de kelder van Barrio Café. De piepkleine nachtclub aan de Kapellekerk houdt elke woensdag groovy feestjes. Niet alleen de muziek jaagt het kwik daar de hoogte in, de miniclub staat ook meteen volgepakt. Dat zorgt al snel voor een tropisch sfeertje.

Café Métropole – Oldschool opwarmertje

Er is niets mis met terugvallen op een klassieker, zeker niet omdat een dosis nostalgie alleen maar hartverwarmend kan werken. Daarom kunnen we je alleen maar aanraden om de polaire vortex te bestrijden met een dampende tas Irish Coffee op het verwarmde terras van Café Métropole. Toegegeven, het uitzicht laat tijdens de werken wat te wensen over. Maar als dat voor u echt een dealbreaker is, kan je het terras nog altijd inruilen voor een tafeltje binnen in de prachtige bar in empirestijl. Oh en als u het van de koffie nog niet warm krijgt, zal u er van de prijzen wel zweten.

Een warme lijst zonder warme bakker?

Dat kan niet. Vooral niet omdat het aantal warme bakkers in Brussel al een hele tijd in opmars is. Ook de opleiding tot bakker aan COOVI wordt steeds populairder. Toch gaat het slechts in zes procent van alle bakkers in Brussel om een artisanale bakker, en net zij doen het goed in Brussel. Ons oog viel op drie ambachtsmannen die je ook effectief aan het werk kan zien in hun bakkerij. Eerst en vooral is er Christian Celej van bakkerij C’est si bon in Anderlecht. Hij mocht onlangs een tweede filiaal openen in Molenbeek en onze recensent beloonde hem meteen met vijf sterren. Ook Boulengier in Sint-Gillis wist ons wel te bekoren. Daar kneedt bakker Mathieu Geslan de broden en natuurlijk kunnen we niet rond bakkerij Charli, waar Charles Reboulet zich in het zweet werkt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Nieuws uit Brussel in je mailbox?