Nieuwe opslagplaats voor strooizout van Brussel Mobiliteit

| Strooiwagens in Brussel.

Zaterdagnacht en zondagochtend mogelijk kans op gladde wegen en fietspaden

© Belga
06/01/2024

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) waarschuwt weggebruikers voor mogelijk gladde wegen en fietspaden zaterdagnacht en zondagochtend. De komende uren voorspelt het KMI winterse neerslag, die voornamelijk in het oosten van het land kan zorgen voor gladheid, klinkt het. Zeker in die regio zakken de wegdektemperaturen onder nul.

Het agentschap vraagt bestuurders ook extra voorzichtig te zijn in overstromingsgevoelige zones. "Hier en daar is er door de overvloedige regen van de afgelopen dagen waterstagnatie op de weg. Bij negatieve wegdektemperaturen kunnen deze plassen aanvriezen en zorgen voor plaatselijke gladheid", zegt AWV in het persbericht.

Daarnaast kunnen er zones zijn waar het overtollige water zijn weg zoekt over de rijweg of over het fietspad. "Dat water spoelt het gestrooide zout meteen weer weg, wat voor ijsplekken kan zorgen."

AWV roept op om regen- en sneeuwbuien te melden via de KMI-app. Die meldingen stromen door naar het gladheidmeetsysteem (GMS) van de winterdienst, wat waardevolle extra informatie oplevert.

De strooidiensten volgen de toestand van de wegen en fietspaden zaterdagavond en -nacht in elk geval nauwgezet op. "Waar nodig, rijden de strooiwagens uit." Het KMI vaardigde eerder code geel af voor de provincies Luik en Luxemburg wegens gladheid.

Zaterdagnacht worden de temperaturen al snel negatief op de Ardense hoogten, meldt het KMI. Omdat de bodem op vele plaatsen nat is, kunnen er dus makkelijk ijsplekken ontstaan. Bovendien kan het ook wat gaan sneeuwen, met in de Hoge Venen de vorming van een laagje sneeuw van één centimeter in zes uur.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Mobiliteit, gladheid, winter, koudegolf, wegen, fietspaden

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni