Derde coronaprik zinvol voor mensen met ernstige afweerstoornis

© Ivan Put
| Onder meer Duitsland, Israël en de Verenigde Staten hebben al groen licht gegeven voor een derde prik met het Pfizer- of Modernavaccin.

Een derde prik met een coronavaccin lijkt zinvol voor bepaalde risicogroepen met een verzwakt immuunsysteem. Dat staat gepubliceerd in een rapport van het Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) en de taskforce vaccinatie. Federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) zei maandag dat het gaat om 300 à 400.000 personen.

Onder meer Duitsland, Israël en de Verenigde Staten hebben al groen licht gegeven voor een derde prik met het Pfizer- of Modernavaccin. Bij ons ligt het onderwerp woensdag op de tafel van de Interministeriële Conferentie Volksgezondheid.

Boosterprik

Volgens het rapport is een derde of boosterprik met een mRNA-vaccin nuttig bij patiënten met aangeboren afweerstoornissen, patiënten op chronische nierdialyse, HIV-patiënten met minder dan 200 CD4 T-cellen (witte bloedcellen die erg belangrijk zijn voor het immuunsysteem) per mm3, stamcel- en orgaantransplantpatiënten en patiënten met ontstekingsziekten die behandeld worden met immunosuppresiva.

Voor hoogbejaarden zijn er voorlopig nog geen gepubliceerde resultaten van studies over de toediening van een derde prik, valt te lezen in het rapport. De taskforce vaccinatie raadt daarom aan om de geplande analyses op doorbraakbesmettingen en de resultaten van de klinische studies over de derde prik de komende weken af te wachten.

Stapsgewijze uitrol

Een stapsgewijze uitrol naar bijkomende risicogroepen is voor de taskforce vaccinatie mogelijk 'maar moet bij elke stap ondersteund worden door gedegen internationaal en nationaal onderzoek en voortschrijdende inzichten, gebaseerd op bewijs'.

De taskforce hamert ten slotte nogmaals op het belang van de 'niet-farmacologische' interventies, zoals ventilatie, social distancing en mondmaskers, en op de basisvaccinatie van zo veel mogelijk Belgen boven 12 jaar.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?