Derde Dag van de Meertaligheid focust op meertaligheid in de Brusselse bedrijven

© PhotoNews
| Sven Gatz (Open VLD), Brussels minister van Financiën, Begroting, Openbaar Ambt, de Promotie van Meertaligheid en van het Imago van Brussel.

Op zaterdag 24 september organiseert Brussels minister voor Meertaligheid Sven Gatz in het Brussels Parlement de derde Brusselse Dag van de Meertaligheid 'BeTalky@Work'. Het thema dit jaar is meertaligheid in de bedrijfswereld.

Gatz wijst er dinsdag in een mededeling op dat de impact van meertaligheid op het Brusselse bedrijfsleven bezwaarlijk overschat kan worden. Meertaligheid is niet enkel een extra troef voor bedrijven, het is van levensbelang voor het succes van hun economische activiteiten.

Uit onderzoek blijkt dat voornamelijk de combinatie van het Nederlands, het Frans en het Engels gebruikt wordt binnen het Brussels bedrijfsleven. De meest gebruikte talen zijn het Frans en het Nederlands. Het gebruik van beide talen is bovendien complementair, ze sluiten elkaar niet uit. Driekwart van de Brusselse bedrijven gebruikt op zijn minst beide talen voor de interne communicatie.

Engels, Frans én Nederlands

Negen op tien bedrijven doet dit voor de communicatie met de buitenwereld. Daarbij kan het belang van het Engels als internationale communicatietaal niet onderschat worden: meer dan 80% van de bedrijven gebruikt deze taal voor de externe communicatie. Het Engels speelt dus een belangrijke rol voor Brusselse bedrijven, maar in combinatie met het Frans én het Nederlands.

Daarnaast is meertaligheid heel belangrijk om een job te vinden. Volgens cijfers van Actiris wordt door de bedrijven in vacatures in 49,5% kennis van talen gevraagd: waarvan 55,9% Frans en Nederlands; waarvan 25,6% Frans, Nederlands en Engels; en 14% uitsluitend Engels.

Als we naar de taalkennis van de werkzoekenden kijken, heeft 78% geen kennis van de tweede landstaal; 7% een goede kennis van de tweede landstaal; 16% beheerst noch het Nederlands, noch het Frans; 37% heeft gemiddelde kennis van het Engels; 75% spreekt een andere taal dan het Frans en het Nederlands.

Quiz en keynote-spreker

Het programma van BeTalky@work omvat onder meer de voorstelling van een studie over meertaligheid in bedrijven in de Brusselse Metropolitane Regio, een debat met academici, belangenorganisaties en bedrijfsleiders, de bekendmaking van de resultaten van de projectoproep BeTalky@work, en een quiz. Keynote-spreker is Thierry Geerts, de CEO van Google Belgium die het zal hebben over meertaligheid in de digitale wereld.

Meer info op betalky.brussels.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?