Dertienduizend huurders krijgen Covid-premie

Wie zonder inkomen valt door de coronacrisis krijgt een eenmalige premie van 214,68 euro.

De Brusselse regering heeft in april beslist om huurders die zonder inkomen vallen te ondersteunen met een eenmalige premie van 214,68 euro. Een kleine dertienduizend huurders heeft al een aanvraag ingediend. De helft heeft de premie al gekregen.

De toekenning van de premie gebeurt semi-automatisch. De Brusselse regering is zelf via de kruispuntbank en andere databanken nagegaan wie recht heeft op de premie. Die is er voor mensen met een bescheiden inkomen, die in Brussel een woning huren en die door de coronacrisis plots terugvielen op een vervangingsinkomen. Zij hebben recht op een eenmalig bedrag van 214,68 euro.

Intussen hebben bijna dertienduizend mensen, die binnen de criteria vallen, een aanvraag gedaan. Zowat de helft van hen heeft de premie al gekregen.

Er zit wat vertraging op de uitbetaling omdat de Raad van State bezwaar maakte bij de verplichting om de premie op een Belgisch rekeningnummer te laten storten.

Dat is niet conform de Europese regelgeving. De administratie Huisvesting moest ook buitenlandse rekeningnummers toelaten en tegelijk extra maatregelen inbouwen om misbruiken tegen te gaan.

De komende weken zal de rest van de aanvragers de premie ontvangen. Staatssecretaris Pascal Smet (One.brussels), die tijdelijk Huisvesting heeft overgenomen van Nawal Ben Hammou (PS), verwacht ook nog nieuwe premie-aanvragen.

De eenmalige premie staat los van de 30 miljoen euro die de Brusselse regering heeft uitgetrokken om kwetsbare gezinnen via de Brusselse OCMW's te ondersteunen tijdens de corona-epidemie. Hoe dat geld verdeeld zal worden is nog niet duidelijk.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?