Dienst Vreemdelingenzaken laat 300 mensen zonder papieren vrij

© Photonews
| Klein Kasteeltje (archiefbeeld)

De Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) voelt de gevolgen van de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Om de regels rond 'social distancing' te respecteren zijn 300 mensen zonder papieren en met een bevel om het Belgisch grondgebied te verlaten, vrijgelaten.

Dat schrijven De Standaard en De Morgen en wordt bevestigd door DVZ aan persagentschap Belga.

In de afgelopen week werden verschillende mensen zonder papieren met mondjesmaat vrijgesteld uit de verschillende centra over het hele land. Tegen het einde van de week is een 300-tal personen vrij, al hebben ze wel een bevel om het grondgebied te verlaten. Dat moeten ze binnen een termijn van 30 dagen doen.

De vreemdelingen worden letterlijk aan de deur van hun asielcentrum vrijgelaten. Nadien moeten ze België verlaten. Zelf zullen ze niet op een vliegtuig naar hun land van herkomst gezet worden.

Geen feiten tegen openbare orde

De Standaard meldt dat de mensen die vrijgelaten worden, niet gekend zijn voor feiten tegen de openbare orde. Het gaat om sans-papiers die op korte termijn niet konden worden gerepatrieerd omdat landen hun grenzen sluiten of passagiers uit België weigeren, of omdat er nog weinig vluchten vertrekken. Landen als Marokko, Tunesië en Egypte hebben bijvoorbeeld hun grenzen gesloten of weigeren passagiers uit landen zoals België, om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Ook kwetsbare, zieke asielzoekers die in afwachting van hun transfer naar andere EU-landen opgesloten zaten, zijn vrijgelaten, aldus De Standaard. “We zijn vorige week al begonnen met de vrijstelling van kwetsbare groepen, zoals mensen met diabetes of bronchitis”, aldus DVZ-woordvoerder Geert Devulder.

Eerder deze week sloot DVZ het aanmeldcentrum in het Klein Kasteeltje, om te vermijden dat grote groepen mensen met elkaar in contact komen en elkaar zouden besmetten. Daardoor kan niemand nog asiel aanvragen.

Volgens De Morgen sluit DVZ geen gesloten centra, maar verlaagt de dienst de bezettingsgraad per centrum, zodat ook daar de kans op besmetting wordt beperkt. In Caricole, het centrum naast de luchthaven van Zaventem, voorziet DVZ op die manier de mogelijkheid om nieuwkomers in quarantaine te plaatsen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?