'Dinner in the Sky' boven oorlogsmonument op Martelaarsplein: 'Ronduit onfatsoenlijk'

© JP / BRUZZ
| 'Dinner in the Sky' op het Martelaarsplein.

De restaurantervaring ‘Dinner in the Sky’, waarbij een kransje topchefs samen met enkele gasten de hoogte in gaan, strijkt dit jaar neer op het Martelaarsplein. Maar dat is niet naar de zin van iedereen. "Je ziet het misschien niet, maar de attractie staat op een begraafplaats."

Toen België in 1830 onafhankelijk werd, sneuvelden er heel wat soldaten in een vier dagen durende strijd. Zij werden begraven op het Michielsplein, dat vanaf toen het Martelarenplein ging heten. Er liggen zeker 466 mensen begraven. Die begraafplaats werd permanent, en er is later ook een nationaal monument opgericht.

Wie naar dat monument kijkt, ziet nu ‘Dinner in the Sky’, een attractie die twee keer per dag de lucht ingaat voor een maaltijd van een sterrenchef. De vereniging 'Vrijwilligers van Brussel 1830' kan er niet mee lachen dat een initiatief als Dinner In The Sky op het Martelarenplein landt. Bij een eerder festival, Mozartiaden, is de vereniging wel op de hoogte gebracht. “Toen hadden we geen bezwaar. Maar dit...", zucht penningmeester Jan Dorpmans. "Ze hebben waarschijnlijk een vergunning gekregen, maar met die bloembakken en sfeerverlichting staan ze pal in het midden van een nationaal monument.”

Dorpmans herinnert zich dat er al eens eerder food trucks werd geplaatst op het plein. Daarvoor heeft de schepen toen excuses aangeboden. “Daar hoop ik deze keer ook op. Ik gun het de mensen van ‘Dinner in the Sky’ wel, maar niet op die plek. Dat getuigt van een gebrek aan fatsoen. Misschien wisten ze niet dat het een begraafplaats is, maar dan had de Stad hen tenminste moeten waarschuwen.”

Diner op de begraafplaats

Ook Christine De Naeyer, directrice van uitgever CFC-Editions, is niet echt te spreken voor het initiatief. Ze heeft een boekhandel annex culturele ontmoetingsruimte op het Martelaarsplein met een ruime selectie Belgische literatuur en boeken over Brussel, waaronder ook over het Martelaarsplein.

Het filiaal is moeilijk te bereiken doordat de attractie de ingang belemmert. Dat is volgens De Naeyer bijzonder jammer omdat ze na de lockdown eindelijk weer kleine evenementen mogen organiseren.

CFC Éditions is ingesloten door de attractie.
© JP / BRUZZ
| CFC Éditions is ingesloten door de attractie.

Historische waarde

Maar erger nog volgens De Naeyer dat de attractie niet past bij de historische waarde van de plek. “Op een bepaald moment zag ik een paar mannen gaten maken op het plein. Ik ben ze gaan vragen wat ze aan het doen waren, en heb ze uitgelegd dat er één meter onder de grond meer dan vierhonderd Belgische helden liggen begraven, waaronder de bedenker van de Brabançonne. Ze waren heel gegeneerd, maar ze konden het niet weten. Ik begrijp niet waarom ze een vergunning hebben gekregen.”

Benoit van Librairie Polytechnique daar recht tegenover ziet de bedrijvigheid naar het plein wel graag komen. “Ik ben zeker te vinden voor wat activiteit op het plein, want helaas is het niet zo gekend in Brussel.” Maar ook hij betreurt dat de Stad Brussel hem niet op de hoogte heeft gebracht.

Buurtbewoner Frederic Danschutter werkt zelf ook in de horeca en heeft in principe wel begrip voor ‘Dinner in the Sky’. Maar hij heeft wel last van de geluidsoverlast. “Op de Brouckère stonden ze iets verder van de gebouwen. Bij mijn buren kijken ze nu recht in de slaapkamer naar binnen.”

De attractie torent uit boven het nationaal monument.
© JP / BRUZZ
| 'Dinner in the Sky' torent uit boven het nationaal monument.

'Het plein ontdekken'

Schepen Fabian Maingain (Défi) benadrukt dat hij het plein net gekender wil maken. “Dinner in the Sky is een goede manier om het plein te ontdekken.” Hij ontkent dat er gaten in de grond zijn gemaakt voor de constructie. Wel bevestigt hij dat er op vraag van de Stad Brussel een stabiliteitsstudie is uitgevoerd. Via welke manier de bewoners zijn ingelicht kan Maingain niet zeggen. Maar hij verzekert wel dat dat de informatie via een persbericht wereldkundig is gemaakt.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?