Discriminatie komt vaker voor in 'witte buurten'

© Belgaimage
| De Brusselse vastgoedmarkt: appartementen en woningen te koop.

Discriminatie van etnische minderheden op de huurmarkt komt vaker voor in overwegend witte buurten. Dat blijkt uit een studie van de VUB, waarover De Morgen dinsdag bericht.

Verschillende academische studies toonden eerder aan dat etnische minderheidsgroepen het structureel moeilijker hebben op de huurmarkt, maar sociologen Billie Martiniello en Pieter-Paul Verhaeghe (VUB) wilden achterhalen welke factoren daartoe bijdragen.

De academici focusten op zoekertjes in de stad Antwerpen en stelden vast dat hoe minder etnische minderheden in de buurt van de huurwoning leefden, hoe groter de kans op discriminatie was. In het centrum van Ekeren, Donk en Mariaburg verliep de zoektocht voor minderheden heel wat moeilijker dan op Linkeroever of in het centrum van Hoboken.

"Zodra meer dan 30 procent van een buurt uit etnische minderheden bestaat, daalt de discriminatie," vertelt Martiniello. Gelijkaardige onderzoeken in andere landsdelen toonden eenzelfde tendens aan.

De verklaring voor de locatiegebonden discriminatie ligt volgens de sociologen deels bij de inschattingen van makelaars. Zij gaan er vaak van uit dat witte kandidaat-huurders het liefst in wijken leven met buurtbewoners die op etnisch vlak op hen lijken.

Daarnaast maakt onbekend onbemind. Dat blijft weliswaar niet zonder gevolgen: de voorliefde voor homogene groepen kan op termijn residentiƫle segregatie in de hand werken.

De onderzoekers pleiten voor praktijktests, maar Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) houdt het been stijf.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?