Discriminatie op Brusselse huurmarkt kan nu ook met acteurs opgespoord worden

© Belgaimage
| Een immokantoor etaleert haar aanbod aan huurwoningen en -appartementen.

Het Brussels Parlement heeft vrijdag een ordonnantie goedgekeurd die de instrumenten tegen discriminatie op de huurmarkt versterkt. Zo kan Huisvesting Brussel voortaan proactieve tests uitvoeren en kunnen ook acteurs worden ingeschakeld. De PVDA en Les Engagés stemden met de meerderheid voor, MR onthield zich en N-VA en Vlaams Belang stemden tegen.

Het Brussels Parlement gaf eind 2018 groen licht voor situatietests en mystery clients in de strijd tegen discriminatie in de huursector, een primeur in België. Maar in de praktijk bleek de regeling niet werkbaar omdat er bijvoorbeeld pas een test kon uitgevoerd worden na een klacht of ernstige aanwijzingen van discriminatie. Daarom paste staatssecretaris voor Huisvesting en Gelijke Kansen Nawal Ben Hamou (PS) de regeling aan op basis van aanbevelingen van een expertenwerkgroep.

Zo kan Huisvesting Brussel voortaan zelf proactieve tests uitvoeren en kunnen ze hiervoor ook acteurs en verenigingen inzetten. Voortaan worden alle huurders beschermd en niet alleen de kandidaat-huurders op zoek naar een woning.

De lijst met discriminaties wordt uitgebreid met gezinssamenstelling, verblijfsstatus en discriminatie op grond van medisch begeleide voortplanting, borstvoeding, seksekenmerken en genderidentiteit of genderexpressie. In de ordonnantie wordt ook vastgelegd welke informatie door de verhuurder kan worden opgevraagd en wanneer.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?