Praktijktesten tegen discriminatie op huurmarkt voortaan ook met acteurs

© Belgaimage
| Een appartement te huur in Brussel (themabeeld)

De strijd tegen discriminatie op de Brusselse huurmarkt wordt aanscherpt. Huisvesting Brussel kan voortaan proactieve tests uitvoeren en kan ook acteurs inschakelen om discriminatie op te sporen. Het ontwerp van ordonnantie daarover is goedgekeurd in de commissie Huisvesting van het Brussels parlement. Enkel N-VA stemde tegen, MR onthield zich.

Het Brussels parlement gaf eind 2018 groen licht voor situatietesten en mystery clients in de strijd tegen discriminatie in de huursector, een primeur in Belgiƫ. Maar in de praktijk bleek de regeling niet werkbaar omdat er bijvoorbeeld pas een test kon komen na een klacht of ernstige aanwijzingen van discriminatie. Daarom paste staatssecretaris voor Huisvesting Nawal Ben Hamou (PS) de regeling aan op basis van aanbevelingen van een expertenwerkgroep.

Zo kan Huisvesting Brussel voortaan zelf proactieve tests uitvoeren en kan het hiervoor ook acteurs en verenigingen inzetten. Voortaan worden alle huurders beschermd en niet alleen de kandidaat-huurders op zoek naar een woning.

De lijst met discriminaties wordt uitgebreid met gezinssamenstelling, verblijfsstatus en discriminatie op grond van medisch begeleide voortplanting, borstvoeding, seksekenmerken en genderidentiteit of genderexpressie. In de ordonnantie wordt ook vastgelegd welke informatie door de verhuurder kan worden opgevraagd en wanneer.

N-VA stemt tegen

Oppositiepartijen MR en N-VA benadrukten achter het principe van de strijd tegen discriminatie te staan, maar zowel Bertin Mampaka Mankamba als Gilles Verstraeten waarschuwden voor de negatieve effecten die de ordonnantie kan hebben. "Het wordt steeds minder aantrekkelijk om te investeren in woningen in het Brussels gewest," aldus Verstraeten.

Hij verwees ook naar de regulering van de huurprijzen. "Dat zal leiden tot minder aanbod op de private huurmarkt, het ontstaan van een zwarte huurmarkt en een verdere stijging van de huurprijzen," klonk het. Daardoor zal de Brusselse huurmarkt enkel nog bestaan uit sociale en openbare huisvesting, een luxesegment en een illegaal segment, waarbij het onmogelijk wordt een betaalbare, kwaliteitsvolle woning in het middensegment te vinden, besloot de N-VA'er.

Oppositiepartij PVDA steunt het ontwerp, kondigde Petya Obolensky aan, ook al heeft de partij heel wat vragen over de concrete uitwerking van de ordonnantie.

"Met proactieve praktijktesten krijgen we eindelijk een krachtig instrument tegen discriminatie op de huurmarkt. Andere steden zoals Gent tonen aan dat deze aanpak snel leidt tot minder discriminatie," verklaarde Groen-fractieleider Arnaud Verstraete vanuit de meerderheid. Hij diende vorige legislatuur vanuit de oppositie een gelijkaardig voorstel in.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?